Φόβοι για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

ΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ                                                     

Με τον φόβο ενός δεύτερου πραξικοπήματος ζει ο Ταγίπ Ερντογάν που έχει «ξηλώσει» στρατό, δικαιοσύνη, παιδεία και δημόσιο στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια νέα απόπειρα ανατροπής του.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, την πρώτη μετά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πιθανή μία νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, αλλά δεν θα ήταν εύκολο. «Βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση» δήλωσε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), τονίζοντας ότι «υπήρξαν σημαντικά κενά και ανεπάρκειες στις υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε».

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε παραπέμποντας στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο κίνδυνος πολιτικής εκτροπής δεν έχει περάσει, επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα λέγοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

«Ορισμένοι μπορεί να αναζητήσουν ευκαιρία για νέο πραξικόπημα, οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται μόνον τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις για κινήσεις στο στράτευμα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται να στηθεί ειδικό δικαστήριο για τη δίκη των χιλιάδων ατόμων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και σημείωσε ότι οι δίκες θα λάβουν χώρα σε αστικά δικαστήρια στην περιοχή Σινκάν της Άγκυρας.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγκ σε συνέντευξή του στο CNN Türk

πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δοθούν επιπλέον καθήκοντα σε αυτά τα δικαστήρια, προκειμένου να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η νομική διαδικασία θα «διαχωρίσει τους ένοχους από τους αθώους».

Σχέδιο διαφυγής Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχέδιο διαφυγής του Ερντογάν σε κάποιο ελληνικό νησί τη νύχτα του πραξικοπήματος έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Posta που αναδημοσιεύει η Hurriyet, τα πρώτα λεπτά που ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και η προσωπική του ασφάλεια, στο ξενοδοχείο που παραθέριζε στη Μαρμαρίδα, ότι έχει ξεκινήσει πραξικόπημα στη χώρα, έγινε προσπάθεια να καταστρωθεί σχέδιο διαφυγής του Τούρκου Πρόεδρου για την ασφάλειά του.

Μια από τις λύσεις που έπεσαν στο τραπέζι από συνεργάτες του Ερντογάν, ήταν αυτή της διαφυγής σε ένα από τα ελληνικά νησιά.

Την αποκάλυψη στο έντυπο έκανε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, που διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Μαρματίδα, Serkan Yazıcı. «Ο Ερντογάν έψαχνε τρόπο να φύγει, είτε με αεροπλάνο, είτε μέσω της θαλάσσιας οδού. Του προτάθηκε να πάει σε ελληνικό νησί», δήλωσε.

Μάλιστα όπως υποστήριξε η πρόταση αυτή τον εξόργισε. «Τι κάνω στο ελληνικό νησί;»,  φέρεται να είπε. «Σας ζητάω να με πάτε στην Κωνσταντινούπολη, βρείτε τρόπο», τόνισε.

Σκληρή στάση από το Βερολίνο

Το Βερολίνο, πάντως, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Άγκυρα και τους αυταρχικούς χειρισμούς του Έρντογαν.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Όπως τόνισε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Ο Ζάιμπερτ σημείωσε, δε, ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και πώς ακριβώς διατίθενται υπό τις παρούσες συνθήκες οι αντίστοιχοι πόροι.

Σε «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας καλεί με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για «συνεχή αποδυνάμωση του κράτους δικαίου».

Επιμονή για Γκιουλέν

Η τουρκική πλευρά ασκεί νέες πιέσεις προς την πλευρά των ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που χαρακτηρίζεται ως πρωτεργάτης του κινήματος των πραξικοπηματιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες ότι δεν χρειάζεται να πάρει χρόνια η έκδοση του Γκιουλέν, αρκεί να υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να συνοδεύσει το αίτημά της για έκδοση του ιμάμη με αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος και νομικοί έχουν υποστηρίξει ότι η διαδικασία έκδοσης μπορεί να πάρει χρόνια.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Εάν θέλεις να “τραβήξεις” το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν, μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά αν είσαι αποφασιστικός μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια σύντομη περίοδο». Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Γκιουλέν να διαφύγει σε τρίτη χώρα.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει τη σύσταση επιτροπής για να εξεταστεί το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν και τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει αυτή.

Ωστόσο, «λάδι στη φωτιά» έρχεται να ρίξει βίντεο

βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο οποίο ο Γκιουλέν χαρακτηρίζει τους πραξικοπηματίες «ανόητους» που είναι ικανοί μόνο να διοργανώσουν φεστιβάλ και όχι απόπειρες ανατροπής του τουρκικού καθεστώτος.

«Αφήστε αυτούς τους ανόητους να γελάνε σαν να πέτυχαν. Αφήστε τους να διοργανώνουν φεστιβάλ. Αφήστε τους να ανακηρύξουν γιορτή την αξιοθρήνητη κατάστασή τους (15 Ιουλίου). Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος τους κοροϊδεύει. Αυτή η κοροϊδία θα ενταχθεί στις σελίδες των βιβλίων με παραγράφους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα συντριβούν, νιώθοντας τόση ντροπή που θα τους κάνει να γίνουν κατακόκκινοι και θα διπλωθούν στα δύο, έτσι αν πεθάνουν στην επόμενη ζωή θα λένε “αν και μόνο αν” γιατί δε θα είναι στο χέρι τους να πουν οτιδήποτε άλλο», λέει ο Γκιουλέν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζητά από Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να τηλεφωνούν στις τουρκικές αρχές και να καταγγέλλουν άτομα και οργανώσεις που υποστηρίζουν το κίνημα Χιζμέτ του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Στην Αθήνα οι οκτώ στρατιωτικοί

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οδικώς οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και που μέχρι τώρα κρατούνταν στην Καβάλα.

Η μεταφορά τους ξεκίνησε έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και η αιφνιδιαστική κίνηση ξάφνιασε ακόμη και τους δικηγόρους τους, που δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Οι κατηγορούμενοι στη χώρα τους ως στασιαστές δεν μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ, αλλά στο Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπιακού Χωριού όπου συστεγάζεται με την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα νέο κτίριο με τα κρατητήρια να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ παράλληλα προσφέρεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης, αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ακόμη ένας λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι «προστατευμένη» μέσα σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση αυτοκίνητων και πολιτών. Η εύκολη πρόσβαση στη λεωφόρο Κηφισού ήταν άλλο ένα κριτήριο,  καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση τους θα γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα με βασική προϋπόθεση πάντα την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών.

Ήδη από την ηγεσία της ΓΑΔΑ έχει δοθεί διαταγή ώστε να ενισχυθεί η φρούρηση του κτιρίου με δυνάμεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής. Επιπλέον άτομα θα επιτηρούν όλη τη διάρκεια της ημέρας τους κρατούμενους ενώ και περιπολικό της Ασφάλειας θα περιπολεί στους δρόμους του Ολυμπιακού Χωριού

Όπως προέκυψε, η νέα μεταγωγή τους πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κριθεί το αίτημα πολιτικού ασύλου από την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη και θα χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να υπάρξει απόφαση σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων τους, σε περίπτωση που απορριφθούν οι αιτήσεις τους, θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια.

Η Τουρκία, πάντως, επιμένει να ζητά την έκδοσή τους και το σχετικό αίτημα επανέλαβε χθες ο Αχμέτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας πως οι «8» πρέπει να εκδοθούν.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γεγονός που δυσκολεύει την έκδοσή τους, ειδικά από της στιγμή που Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με επαναφορά της θανατικής ποινής για τους «προδότες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή