Συνελήφθη και ο πατέρας του μακελάρη
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την πολύνεκρη επίθεση του 22χρονου τζιχαντιστή Σαλμάν Αντέμπι στο Μάντσεστερ Αρίνα.
Μετά τα δύο αδέλφια του δράστη, συνελήφθη και ο πατέρας Ραμαντάν Αμπέντι, μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία οχήματα της αντιτρομοκρατικής με πάνοπλους στρατιώτες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περικύκλωσαν το κτίριο που βρισκόταν ο πατέρας του δράστη και μετά από ολιγόλεπτη επιχείρηση, προχώρησαν στη σύλληψή του.
Νωρίτερα είχε συλληφθεί ο μικρότερος αδελφός του δράστη, Χασέμ Αντέμπι, επίσης στην Τρίπολη της Λιβύης, με την κατηγορία της συνεργασίας του με το Ισλαμικό Κράτος.
Την επομένη της επίθεσης του Σαλμάν Αντέμπι στο Μάντσεστερ Αρίνα, είχε συλληφθεί ο 23χρονος μεγαλύτερος αδελφός Ισμαΐλ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν προσαχθεί συνολικά έξι άτομα, μαζί με τους αδελφούς και τον πατέρα του τζιχαντιστή που σκόρπισε τον θάνατο σε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 119.
Ο Στρατός βγήκε στους δρόμους
Στον τρόμο έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου η Μεγάλη Βρετανία που μετά το μακελειό με τους 22 νεκρούς στο Μάντσεστερ φοβάται για νέο αιματοκύλισμα εντός της αγγλικής επικράτειας από τους αδίστακτους τζιχαντιστές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανικός Στρατός έχει βγει στους δρόμους και άνδρες οπλισμένοι σαν «αστακοί» φρουρούν ευαίσθητα σημεία, που χαρακτηρίζονται ως στόχοι «υψηλού κινδύνου», σε μια προσπάθεια να αποσοβήσουν ενδεχόμενο καινούριο «χτύπημα» του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο – ούτως ή άλλως – απειλεί ότι θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα ανεβαίνει στο μέγιστο επίπεδο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα άμεσης εκδήλωσης νέας τρομοκρατικής επίθεσης, μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που προσδιορίζει το επίπεδο συναγερμού, έκρινε, βάσει της εξέλιξης των ερευνών, ότι ο συναγερμός πρέπει να αυξηθεί στο «κρίσιμο» επίπεδο, από «πολύ σοβαρό».
«Αυτό σημαίνει ότι το συμπέρασμά τους είναι πως μία νέα επίθεση όχι μόνο παραμένει πολύ πιθανή, αλλά ίσως είναι άμεσα επικείμενη» δήλωσε η Μέι.
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων θα βοηθήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες-«κλειδιά» και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.
Μετά την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αντικρίζουν πλέον στους δρόμους περισσότερους από 3.800 πάνοπλους στρατιώτες, οι οποίοι περιπολούν δίπλα στις δυνάμεις της Αστυνομίας.
Ιδιαίτερα αισθητή θα γίνει η παρουσία στρατιωτών στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Παλάτι του Γουεστμίνστερ και την περιοχή του Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2003 που ο στρατός κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας. Τότε, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, άρματα μάχης είχαν βρεθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, υπό τον φόβο τρομοκρατικής απειλής.
Από ήσυχο αγόρι… σφαγέας
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον 22χρονο που σκόρπισε το θάνατο στην Αρένα του Μάντσεστερ.
Ο Σαλμάν Αμπέντι ήταν 22 ετών, «γέννημα – θρέμμα» του Μάντσεστερ αλλά ήταν λιβυκής καταγωγής. Φέρεται, μάλιστα, να είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβύη, όπου ενδέχεται να είχε επαφές με στελέχη του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία φίλου του που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου, «είχε πάει στη Λιβύη πριν από 3 εβδομάδες και επέστρεψε πρόσφατα, πριν από μερικές μέρες».
Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι ο Αμπέντι είχε πρόσφατα ταξιδέψει και στη Συρία. Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς γνωρίζει κάτι τέτοιο, ο υπουργός είπε ότι προκύπτει από την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βρετανικών και των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Σαλμάν Αμπεντί φαίνεται ότι είχε εκπαιδευτεί υπό άκρα μυστικότητα από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια ταξιδιού εκεί.
Πριν, όμως, φτάσει στο σημείο να γίνει ακραίος ισλαμιστής και δολοφόνος ήταν ένα συνηθισμένο αγόρι, που περνούσε τις ώρες του με τους φίλους του, έπαιζε ποδόσφαιρο στο ίδιο γήπεδο όπου παίζουν και οι ακαδημίες της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ κάπνιζε και μαριχουάνα.
Σύμφωνα με το φιλικό περιβάλλον του ήταν ένα ήσυχο παιδί, όχι από εκείνους που ξεχώριζαν ή προβλημάτιζαν με τη συμπεριφορά του, και έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για τη θρησκεία. Πήγαινε στο σχολείο αρρένων Burnage Academy και του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο. Συχνά έπαιζε στο γήπεδο Whalley Range, όπου το ίδρυμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διοργάνωνε αγώνες.
«Κανείς απ’ αυτούς δεν ήταν τυπικός σαλαφιστής ή θρήσκος ή εξτρεμιστής. Η θρησκεία δεν εμπλεκόταν» είπε ένας συμμαθητής του 22χρονου μακελάρη. Αλλά πριν από ένα χρόνο, όλα άλλαξαν και ο Αμπέντι άρχισε να κάνει παρέα με ανθρώπους «που δεν είχα ξαναδεί και όχι με τους φίλους του» είπε ένας επίσης πρώην συμμαθητής του, με τον οποίο έμεναν κοντά. «Ήταν σαν σημείο καμπής», σημείωσε.
Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι γείτονες του είχαν πει ότι περπατούσε στο δρόμο και έλεγε προσευχές και συμπεριφερόταν περίεργα το τελευταίο διάστημα.
Ψάχνουν συνεργούς
Ο 22χρονος καμικάζι φέρεται να ήταν γνωστός ακόμη και στην MI5, τη μυστική υπηρεσία της Βρετανίας.
Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες του BBC, είναι βέβαιο πως είχε συνεργό, αφού πιστεύεται πως ο ίδιος μετέφερε τη βόμβα στο σημείο της επίθεσης αλλά ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευαστεί από άλλο – άγνωστο ακόμη – άτομο.
Ο δράστης φέρεται να είχε τη βόμβα που τοποθέτησε σε μια από τις εξόδους στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου σε μια τσάντα.
Μιλώντας στο BBC, η υπουργός Εσωτερικών Κέβιν Ραντ εκτίμησε ότι ο μακελάρης δεν έδρασε μόνος του, ενώ επιβεβαίωσε ότι ήταν γνωστός στις Αρχές «έως ενός σημείου». Σε ερώτηση για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, η υπουργός είπε ότι «οι Αρχές γνωρίζουν πολλά πρόσωπα, αλλά δεν είναι δυνατόν να συλληφθούν όλοι».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βρετανικό Channel 4, οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών στο νότιο Μάντσεστερ, που θεωρούνται ύποπτοι για ενδεχόμενη εμπλοκή στο πολύνεκρο «χτύπημα».
Η Mirror υποστηρίζει ότι ο Αμπεντί ήταν οικογενειακός φίλος με τον Ραφαέλ Χοστέι, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, ο οποίος είχε στρατολογήσει πολλούς Βρετανούς στις τάξεις των τζιχαντιστών και σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πέρυσι τον Μάιο, σε ηλικία 24 ετών.
Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του Αμπέντι, στο νότιο Μάντσεστερ, όπου εισέβαλαν 30 πάνοπλοι αστυνομικοί, προέκυψε ότι βρέθηκε ένα βιβλίο με τίτλο «Μάθε τα Χημικά σου».
Σύμφωνα με το BBC, ένας 23χρονος που συνελήφθη την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την επίθεση είναι ο αδερφός του δράστη, Ισμαΐλ.
Τα πρώτα ονόματα των θυμάτων
Από την επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας στο Μάντσεστερ σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά και έφηβοι.
Όσο περνούν οι ημέρες ταυτοποιούνται σταδιακά όλο και περισσότερες σοροί νεκρών, που αρχικά δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι.

Μέχρι στιγμής τα θύματα που έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν ανακοινωθεί από τις βρετανικές Αρχές είναι τα εξής:
- Η κυπριακής καταγωγής Σάφι Ρόουζ Ρούσος, μόλις 8 ετών. Στη συναυλία βρισκόταν με την μητέρα και την μεγαλύτερη αδελφή της, οι οποίες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.
- Η 18χρονη Τζορτζίνα Κάλαντερ από το Λάνκασιρ, βόρεια του Μάντσεστερ, είχε ολοκληρώσει το δεύτερο έτος των σπουδών της στην Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, στο Runshow College, στο Λέιλαντ του Λάνκασιρ.Την Κυριακή είχε στείλει μήνυμα στο Twitter στην τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε στο οποίο έγραφε: “Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο”, ενώ στον λογαριασμό της στο Instagram είχε αναρτήσει φωτογραφία της μαζί με την τραγουδίστρια από το 2015.
- Ο 26χρονος Τζον Άτκινσον από το Ράντκλιφ έμενε στο βόρειο προάστιο του Μάντσεστερ, το Μπέρι.
- Η 15χρονη Ολίβια Κάμπελ. Τον θάνατο της επιβεβαίωσε η μητέρα της Σαρλότ Κάμπελ σε μήνυμά της στο Facebook. «Πήγαινε να τραγουδήσεις με τους αγγέλους και συνέχισε να χαμογελάς. Η μανούλα σ’ αγαπάει τόσο πολύ» ανέφερε στη συγκλονιστική ανάρτηση. Η Ολίβια είχε πάει στη συναυλία με τον φίλο της Άνταμ Λόλερ, ο οποίος νοσηλεύεται.
- Η 45χρονη Άλισον Χόου είχε πάει στο Manchester Arena με την φίλη της, Λίζα Λις, για να παραλάβουν τις κόρες τους που είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία.
- Η 47χρονη Λίζα Λις βρήκε κι αυτή τραγικό θάνατο.
- Η 32χρονη Κέλι Μπρούστερ από το Σέφιλντ εργαζόταν σε γραφείο και είχε παρακολουθήσει την συναυλία μαζί με την αδελφή της Κλερ και την ανιψιά της Χόλι, οι οποίες νοσηλεύονται.
- Το ανδρόγυνοΑντζέλικα και Μαρσίν Κλις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστζικόφσκι ανακοίνωσε ότι το ζευγάρι Πολωνών που ζούσε στη Βρετανία σκοτώθηκε στην επίθεση χωρίς να τους κατονομάσει. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα, αναφέροντας ότι είχαν πάει να παραλάβουν τις κόρες τους που σώθηκαν.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των τραυματιών ανέβηκε από τους 59 στους 64. Οι είκοσι από αυτούς νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που εντείνει τους φόβους των γιατρών ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως ανέβει τα επόμενα 24ωρα.
«Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ.
Συναγερμός και στη Γαλλία
Στον απόηχο του νέου μακελειού, που έχει τρομοκρατήσει όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2017. Η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί από την Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει εκ νέου μέτρα για την ασφάλεια.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει στη Γαλλία μετά την 13η Νοεμβρίου 2015, όταν οι ταυτόχρονες επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν, αλλά και σε άλλους ανοικτούς χώρους στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.