Φορτσάκης: Κάθε παραίτηση ανοίγει μία ακόμη πληγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ως ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης των Συμβουλίων του Ιδρύματος χαρακτηρίζει ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, τις παραιτήσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κάνει λόγο για συνεχή απαξίωση των πανεπιστημίων.

«Και όμως τα Συμβούλια του Ιδρύματος, που απετέλεσαν ένα σπουδαίο νεωτερισμό και υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και ειδικά στην αποκομματικοποίηση τους, για την οποία υποτίθεται κόπτεται η σημερινή Κυβέρνηση», σημειώνει σε δήλωσή του ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Φορτσάκης κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι «δυστυχώς εμμένει στην ουσιαστική κατάργησή τους με αποτέλεσμα τις μαζικές παραιτήσεις μελών τους. Κάθε παραίτηση ανοίγει μία ακόμη πληγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας»

Παραιτήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Από εκεί και πέρα, παραιτήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου είναι χρήσιμος για τα Πανεπιστήμια και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία. Δυστυχώς, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπη απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο του ΑΠΘ είχε εκφράσει από τον Ιούνιο την αντίθεσή του στην κατά ένα χρόνο παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, κάνοντας λόγο για αρνητική εξέλιξη.

Επίσης, είχε ταχθεί κατά των συνεχών αλλαγών, κατά τρόπο αποσπασματικό, στο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών οργάνων, λέγοντας ότι δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Γνωστοποιώντας την απόφασή τους να παραιτηθούν τα μέλη του Συμβουλίου επαναλαμβάνουν ότι είχαν εξ αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή τους στην παράταση της θητείας και είχαν ζητήσει από το υπουργείο την ανάκλησή της και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων Συμβουλίων, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος.

«Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας, θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε, συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε ήδη εκφράσει», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Παραιτήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάνοντας λόγο, σε σχετική επιστολή τους, για «απαξίωση του θεσμού».

Όπως υπογραμμίζουν, η παράταση της θητείας τους για έναν χρόνο με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, «επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως “αυτοακύρωση”) διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο».

Δηλώνουν ότι, στο μέτρο του εφικτού, «το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια τις τυπικές αρμοδιότητές του που ήταν, με βάση το νομικό πλαίσιο, αποκλειστικά δική του ευθύνη όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισμών και οι τροποποιήσεις τους, η οργάνωση των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών, η συγκρότηση της ΜΟΔΙΠ, η κατάρτιση και η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΝΠΙΔ, η διατύπωση εκτεταμένων προτάσεων επί του σχεδίου Οργανισμού και άλλα, επιδιώκοντας πάντα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης».

Επίσης, προσθέτουν πως «δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν -στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα ιδρύματα”.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή