Φορολογία: Οι μεγάλες ανατροπές του 2022 – Κερδισμένοι και χαμένοι των φοροελαφρύνσεων

13
Φορολογία: Οι μεγάλες ανατροπές του 2022 - Κερδισμένοι και χαμένοι των φοροελαφρύνσεων

Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Χρονιά φοροελαφρύνσεων είναι το 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του… ψαλιδίσματος των ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα κέρδη τους με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ενώ θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μερίσματα ή από εκμίσθωση ακινήτων θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο λόγω της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος, παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι βασικότερες φοροαλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

Νέος ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει στο φως ο νέος φόρος ακινήτων, ενώ περί τα τέλη Μαρτίου θα έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Η άσκηση υπολογισμού του νέου φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πολλές δυσκολίες εντοπίζονται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στον κύριο φόρο.

Η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης αυξήθηκε από την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι φέτος στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης.

Οι χαμένοι

Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

«Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

– Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Εδώ υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, όσοι έχουν «μπλοκάκια», καθώς και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
-Τα εισπραχθέντα ενοίκια ακινήτων.
-Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
-Τα μερίσματα.
-Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων, repos / reverse repos.

Επιχειρήσεις:  Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με κουρεμένο φορολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%.Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.

Συντελεστές ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων έχουν παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου ισχύει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο 6%.