Από ένστικτο – ή από ανασφάλεια – ο Κυριάκος Μητσοτάκης της απάντησε: «Θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα». Είναι, δεν είναι Μωυσής, αυτή η προφητεία θα του βγει.
Να θυμηθούμε τα προηγούμενα, ως μέθοδο να ερμηνεύσουμε επόμενα. Ένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέλαβε τη ΝΔ, φάνηκε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω του έναν αστερισμό δορυφορικών κομμάτων. Κυρίως με το Ποτάμι του Θεοδωράκη και το Κινάλ, που κατασκεύαζε εκείνη την περίοδο η Φώφη Γεννηματά.
Μιλούσε καλά για αυτούς, πήγαινε στα συνέδριά τους και διέθετε επικοινωνιακούς πόρους προς ενίσχυσή τους. Κατά κάποιο τρόπο τους προστάτευε και περίμενε να σιτέψουν, για να τους «σφάξει». Ήταν σχεδιασμός αμυντικός και επιθετικός ταυτόχρονα. Είτε να συμπράξει μαζί τους, αν έβγαινε πρώτος από την κάλπη χωρίς αυτοδυναμία. Είτε να τους απορροφήσει.
Πρώτος κλήθηκε να εκπληρώσει τις «υποχρεώσεις» του ο Θεοδωράκης, με την αξίωση του Μητσοτάκη να καταψηφίσει τις Πρέσπες.
Καθώς ο Σταύρος είχε ανοιχτή γραμμή και με τον Τσίπρα εκείνη την περίοδο γι αυτό το θέμα – αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας-αρνήθηκε την υπόδειξη.
Από την επομένη το σύστημα Μητσοτάκη έβαλε μπροστά να του διαλύσει το κόμμα. Οι μισοί Ποταμίσιοι βρίσκονται σήμερα στη ΝΔ. Μέχρι και το απίστευτο είδαμε: τον Ψαριανό συνεργάτη του Πικραμένου. Η Φώφη έριξε κάμποσο νερό το μύλο του νεώτερου Μητσοτάκη – ψηφίζοντας κρίσιμες επιλογές του. Αυτό την έβλαψε. Διάολε μέσα: το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου λέει πως διαδέχθηκε.
Ωστόσο επειδή ως κόρη του Γ. Γεννηματά η ίδια, έχει στο πολιτικό DNA της ψήγματα αυτοσυντήρησης άρχισε να παίρνει αποστάσεις.
Σταδιακά προσθέτει στο μείγμα ισχυρές δόσεις από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Με λογική ιδιότυπου μηδενικού αθροίσματος σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΎΡΙΖΑ: ότι κόψει από τον έναν, το προορίζει για τον άλλον. Αυτό την φέρνει πιο κοντά στον Τσίπρα.
Στο μέγαρο Μαξίμου πήραν το μήνυμα και κατά τις ενδείξεις θα προσπαθήσουν να πάθει το Κινάλ, ότι έπαθε και το Ποτάμι.
Η πατέντα εμφανίζεται πιο εξελιγμένη, με την υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του… ΠΑΣΟΚ, όπως λέει. Ο κυβερνητικός μηχανισμός την υιοθέτησε και την προωθεί. Άλλωστε στο σκάνδαλο Νοβάρτις, υπήρχε… συνεργασία, στις πλάτες του Κινάλ: Λοβέρδος – Πλεύρης – Αδωνις. Γερή ομάδα.
Παρότι ο υπό ποινική δίωξη-Λοβέρδος με την υποψηφιότητά του απευθύνεται περισσότερο στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου- που θα αποφασίσουν για την τύχη του – για τον Μητσοτάκη είναι η κερκόπορτα που θα βγάλει από το Κινάλ αυτούς που περιμένει. Αλλά η Γεννηματά μπορεί να γίνει σκληρή όταν κινδυνεύει και δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Πρώτα ξήλωσε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο.
Τώρα πήγε αυτοπροσώπως στη Βουλή και πάτησε τον Μητσοτάκη στον κάλο. Του μίλησε κατά πρόσωπο για «μπίζνες από το Μαξίμου Α.Ε».. Ούτε ο Τσίπρας δεν τον έχει ταράξει τόσο.
Η Φώφη έκανε λάθη ως τώρα. Αλλά έχει δίπλα της παλιές καραβάνες της πολιτικής, που αντιλαμβάνονται ότι είναι η ώρα να περάσει την επίθεση. Προτού κάποιοι από το Κινάλ αρχίσουν να κλείνουν θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Σαν να βγαίνει από υπνοβασία η κυρία, ξεσκονίζει τα εγχειρίδια των προγόνων της, το παίρνει αριστερά και ετοιμάζεται για τη μητέρα όλων των μαχών, με τον ιστορικό αντίπαλο του χώρου της. Από ένστικτο – ή από ανασφάλεια – ο Κυριάκος Μητσοτάκης της απάντησε: «Θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ.Τσίπρα». Είναι, δεν είναι Μωυσής, αυτή η προφητεία θα του βγει.
Από ένστικτο – ή από ανασφάλεια – ο Κυριάκος Μητσοτάκης της απάντησε: «Θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα». Είναι, δεν είναι Μωυσής, αυτή η προφητεία θα του βγει
Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ
Γιατί οι νέοι δεν κάνουν παιδιά
Εδώ και πολλά χρόνια οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό
Εδώ και πολλά χρόνια οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή θα είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα στο άμεσο μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι πολιτικές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση των γεννήσεων εκτείνονται σε ευρύ φάσμα. Τα αποτελέσματα τους δεν είναι άμεσα, αλλά αποτελούν επένδυση για το μέλλον, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για πολιτικές που δημιουργούν κλίμα ασφάλειας στους νέους για την απόκτηση παιδιών.
Γι’ αυτό όπως λένε χρειάζεται υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών και διακομματική συναίνεση. Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από το κρίσιμο ζήτημα των γεννήσεων στο δημογραφικό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα είναι μεγάλης ηλικίας με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2020 εκτιμάται σε 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,06% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2019 που ήταν 10.724.599 άτομα.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 40.473 άτομα (83.628 γεννήσεις έναντι 124.101 θανάτων ατόμων με τόπο συνήθους διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 34.439άτομα (θετικό ισοζύγιο). Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,2% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,5% του πληθυσμού 15-64 ετών και 22,3% του πληθυσμού 65 ετών και άνω.
Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 156,2. Έχει υπολογιστεί από τις αρμόδιες αρχές ότι για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά.
Στην Ευρώπη καμία χώρα δεν φτάνει αυτό το νούμερο αλλά υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία που βρίσκονται κοντά (1,8). Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω και βρίσκεται περίπου στο 1,3.
«Δεν είναι ότι οι Έλληνες νέοι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι οι Έλληνες θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δυσκολεύονται λόγω των συνθηκών. Ζορίζονται από το κλίμα της αβεβαιότητας και η οικονομική κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο», τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας, Αλεξάνδρα Τραγάκη.