Όταν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει κλίμα διαμαρτυρίας και κοινωνική αναστάτωση»- με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο – πριονίζει το κλαδί που κάθεται. Όταν λέει ότι η πως η «μόνη προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης που εγγυάται την πορεία της χώρας στο μέλλον είναι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ» συρρικνώνει την έννοια του προοδευτικού χώρου στο 8% και κοροϊδεύει ευατήν και αλλήλους: το ΠΑΣΟΚ η ίδια το διέλυσε. Είναι αργά για δάκρυα Στέλα…
Μετά τα καλά νέα. Η Φώφη δεν κινδυνεύει να χάσει το κόμμα της από κανέναν. Ιδίως από τον «μεγαλύτερο αδελφό» του Άδωνι και τον «συνεργάτη του Θ. Πλεύρη. Ο -υπο ποινική ποινική δίωξη για δωροδοκία στο σκάνδαλο Νοβάρτις – Λοβέρδος μετράει μέρες ως υποψήφιος πρόεδρος του Κιναλ- που θα μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ και θα το κάνει πλειοψηφικό κόμμα και …μετα ξύπνησε.
Έρχεται η συνεδρίασή του Δικαστικού Συμβουλίου για τη δίωξή του-είναι ήδη σκανδαλώδης η καθυστέρηση. Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει αντίπαλος.
Ο συμπαθής Νικος Ανδρουλάκης άφησε το χρόνο και πέρασε ανεκμετάλλευτος. Ο αξιοπρεπής Παύλος Γερουλανος απλώς δεν μπορεί να βρει επαφή με το DNA του χώρου. Και ο Μιχ. Κατρίνης, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την ανανέωση, δεν έχει υλικές προϋποθέσεις για να στηρίξει ενδεχομένη υποψηφιότητά του.
Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Κυρίως όταν γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον κάποιου εκ των Παπανδρέου. Έχασαν το παιχνίδι όταν διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ.
Κατά τα λοιπά, οπότε και αν γίνουν οι εκλογές και με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, η Γεννηματά θα παραμείνει στη Βουλή με το Κιναλ. Έστω με κάποια συρρίκνωση, όπως διαφαίνεται.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσει γνωστή από τώρα τη στρατηγική της, για την περίπτωση που θα χρειαστεί η συμβολή της στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Απλά πράγματα: πρέπει να είναι σαφές από τώρα ποια από τις εξής επιλογές υιοθετεί: να συνταχθεί με τον Τσιπρα, με τον Μητσοτάκη, με όποιον έλθει πρώτος, ή με κανέναν; Αυτό είναι το μενού. Και αυτό της προσφέρει είναι η ευκαιρία για διόρθωση πορείας.
Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ τύφλωση , που της κληροδότησε ο Βενιζέλος και συντήρησαν οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι Λοβέρδος και Κεγκέρογλου – που κλείνουν κάθε τόσο το μάτι στο σύστημα Μητσοτάκη, για τους δικούς του λόγους ο καθένας- την οδήγησε στα λάθη της τρέχουσας Βουλής .
Μπήκε σε οιωνοί φλερτ με τον Μητσοτάκη, τον οποίο στήριξε ανεπίτρεπτα στις Πρέσπες και αλλού. Γιατί δυσκολεύεται να καταλάβει ότι οφείλει να επιστρέψει στο -αντιδεξιό- σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης , όπως την όριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Ότι η παράταξη έχει σήμερα ως κεντρικό φορέα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικό επικεφαλής τον Τσίπρα – όπως είχε κάποτε τον Ανδρέα και στη συνέχεια τον – Σημίτη- το αποφάσισαν οι πολίτες. Υπάρχει ρόλος και για την ίδια – μέσα στην παράταξη.
Αφού η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί το αξίωμά της στο Κιναλ, να αρχίσουμε με τα άσχημα νέα
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
Γιατί εκτινάσσονται παγκοσμίως οι τιμές;
O κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων βάζει δύσκολα στις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες και τους καταναλωτές
Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων σε όλη την κλίμακα της παραγωγής, από τρόφιμα και πρώτες ύλες μέχρι καύσιμα και αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομία και κίνδυνο πληθωρισμού. Το ράλι τιμών στα περισσότερα προϊόντα αναγκάζει τους καταναλωτές να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω πανδημίας, αλλά και προβληματίζει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις για τη χάραξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αντίστοιχα. Την ίδια ώρα οι αγορές υφίστανται τριγμούς, επειδή όσο αυξάνονται οι φόβοι για πληθωρισμό τόσο είναι πιο πιθανό να μειωθεί το φθηνό χρήμα που προκάλεσε το τελευταίο ράλι. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Στο μέτωπο των πρώτων υλών το τελευταίο δωδεκάμηνο οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί από τα 37 στα σχεδόν 70 δολάρια ανεβάζοντας τις τιμές των καυσίμων από άκρη σε άκρη στον πλανήτη. Ο χαλκός έχει σκαρφαλώσει από τα 5.500 στα 10.450 δολάρια το τόνος εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής πάσης φύσης προϊόντων. Οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων έχουν αυξηθεί 10% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι τιμές της ξυλείας ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, οδηγώντας στα ύψη τα κατασκευαστικά κόστη. Οι μεταφορές έχουν πάρει φωτιά. Το κόστος για να διακινηθεί ένα στάνταρντ κοντέινερ από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ είχε φτάσει στις 6 Μαίου στα 8.370 δολάρια από 7.800 δολάρια στα τέλη Απριλίου. Ήταν τέσσερις φορές κάτω το ποσό αυτό πριν από ένα χρόνο, μεσούσης της πανδημίας. Στα τρόφιμα οι τιμές του καλαμποκιού έχουν αυξηθεί φέτος κατά 50% και διαμορφώνονται στα 7,5 δολάρια το μπουσέλ λόγω κυρίως της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα, προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων. Το ράλι αυτό προκαλεί σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, πρώτα στην αμερικανική ήπειρο και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή το καλαμπόκι χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερους κλάδους από όσο φαίνεται αρχικά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών NielsenIQ, μόνο στις ΗΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές για προϊόντα από επεξεργασμένα κρέατα μέχρι πλυντήρια, ψυγεία και άλλες συσκευές πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 10%. Όλες αυτές οι ξαφνικές ανατιμήσεις σε συνδυασμό με τα πολύ αυξημένα πλέον μεταφορικά κόστη ιδιαίτερα στη ναυτιλία, οδηγούν σε σημαντικό άλμα τιμών και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλες στρεβλώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία να σταματήσουν την παραγωγή και τώρα να δυσκολεύονται να επανεκκινήσουν με πλήρες δυναμικό, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Economist.