«Παγωμένες» είναι οι πρώτες αντιδράσεις στη νέα συμφωνία Ελλάδας-Θεσμών πάνω στους όρους του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.
Ειδικά από τα βόρεια κράτη που στηρίζουν την «σκληρή γραμμή» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από την αρχή έβλεπαν με «μισό μάτι» ένα νέο δάνειο προς την χώρα μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η αντίδραση του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, που στην πρώτη του αντίδραση, τονίζει πως, «χρειάζεται να γίνει ακόμα δουλειά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας».
Οι Φινλανδοί που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής Οικονομίας, κρατούν αποστάσεις, με τον κ. Στούμπ να αναφέρει πως,
«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, η συμφωνία είναι μια μεγάλη λέξη». Σχετικά με την στάση που θα ακολουθήσει τελικά η κυβέρνησή του, σημείωσε πως η Φινλανδικοί κυβέρνηση που θα αποφασίσει για τη στάση της αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ όπως δήλωσε, η χώρα του θεωρεί απαραίτητη και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο.
Οι Φινλανδοί και άλλα μικρά κράτη της Ευρώπης, κράτη που έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ και μέσο εισόδημα από την Ελλάδα υποστηρίζονται σε αυτή την «σκληρή» γραμμή, από την γερμανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη αντίδραση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω του γραμματέα του Γενς Σπαν, εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στην επίτευξη της συμφωνίας Ελλάδας και πιστωτών.
Όπως δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμφωνία «θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια, όχι για τρεις ημέρες».
Όπως ανέφερε, «φαίνεται πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, όταν υπήρχαν πολλά μπρος-πίσω και δεν ήξερε κανείς πού ήθελε να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση».
Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό υπουργείο «θα εξετάσει με ηρεμία το συνολικό αποτέλεσμα».