Η αδυναμία της οικονομίας στην Κίνα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από την ελληνική κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.
Ακόμα, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως οι εξαγωγείς αναγνωρίζουν ότι ένα ασθενέστερο γουάν από μόνο του δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ζήτηση στην αγορά εργασίας υποχώρησε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το 2012.
Ο δείκτης χτύπησε το 49,3 τον περασμένο μήνα, κάτω από το μέσο όρο του 67,8 κατά τους πρώτους έξι μήνες. Κάτω από το 50 ο δείκτης δείχνει ύφεση στη ζήτηση για εργαζομένους.
Οι πάγιες επενδύσεις αναπτύχθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό από το 2000 κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2015, με αιχμή την κατάρρευση των επενδύσεων σε ακίνητα.
Η παραγωγή στα εργοστάσια τον Ιούλιο ήταν επίσης ελάχιστα πάνω από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών που έπεσε το Μάρτιο.
Το «εξαγωγικό εργοστάσιο του πλανήτη χωλαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Ιούλιο οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν ανησυχητικά κατά 8,3%, ενώ αρνητικοί είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και οι δείκτες για τα νεόδμητα σπίτια, την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα κ.ά.
Η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της σε «αντίποινα» για την «εκτύπωση» χρήματος σε ΗΠΑ και τώρα στην ευρωζώνη που υποτιμά τα νομίσματα, ευρώ και δολάριο.
Η Κίνα έχει δει τις εξαγωγές της προς την οικονομικά ασθμαίνουσα Ευρώπη να υποχωρούν συνολικά φέτος κατά 12,1% και προς την Ιαπωνία κατά 10,2%.
Οι τονωτικές κρατικές ενέσεις στην κινέζικη οικονομία τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε τετραπλασιασμό του χρέους της Κίνας από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 28 τρις δολάρια, που ισοδυναμεί με 282% ΑΕΠ.
Αλλά εάν η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, η πίεση για δραστικά μέτρα θα αυξηθεί, επισημαίνουν οι Financial Times.