Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να επιβάλλει μία οπισθοδρομική, αντιδραστική παιδαγωγική αντίληψη στην εκπαίδευση
Στα 100-150 πρότυπα σχολεία που προωθούν Κεραμέως-Μητσοτάκης θα «κλέψουν» την εφηβεία των παιδιών με δόλωμα μία κοινωνική προσδοκία που δεν θα επιβεβαιωθεί χωρίς να λειτουργεί η οικονομία, ενώ αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία του 1,2 εκατ. Ελλήνων μαθητών χωρίς ούτε μία επιστημονική γνώμη, όπως για τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία που απέρριψαν και οι 28 πρόεδροι παιδαγωγικών τμημάτων στην χώρα, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Για την διαγωγή στα απολυτήρια, εξάλλου, καυτηρίασε την αναφορά της κας Κεραμέως στην Ιταλία, που οφείλεται σε καταστροφική για τα παιδιά επιλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2008.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να επιβάλλει μία οπισθοδρομική, αντιδραστική παιδαγωγική αντίληψη στην εκπαίδευση, το νομοσχέδιο αυτό το ψηφίζει μόνη της χωρίς κανένα άλλο κόμμα στη Βουλή και με διαδηλώσει εκπαιδευτικών εκτός Βουλής, ξεχνώντας ότι αυτοί είναι οι ειδικοί. Ακούει π.χ. τον κ. Τσιόδρα για την υγεινομική κρίση, αλλά αγνοεί επιδεικτικά και μερικές φορές δυσφημεί την γνώμη των εκπαιδευτικών για τα ζητήματα του σχολείου, είπε ο κ. Φίλης.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι και οι 28 πρόεδροι των παιδαγωγικών τμημάτων της Ελλάδας είπαν «όχι» στην πρώιμη διδασκαλία αγγλικών στα νηπιαγωγεία, με επιστημονικά κριτήρια. Η πολιτική θέση πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά πορίσματα, δεν αποφασίζουμε για τιμές στη λαϊκή, για το μέλλον των παιδιών μας αποφασίζουμε, την ζωή των ανθρώπων. Δεν έχουν ούτε μία γνώμη ειδικού, για κάποιο θέμα, όπως υπογράμμισε.
Θύμισε επίσης ότι αντίθετα με αυτή την πρακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει διάλογο με επιτροπή επιστημόνων, παιδαγωγών και εκπαιδευτικών από όλους τους πολιτικούς χώρους, μετείχε π.χ. ο κ. Μουτζούρης σήμερα περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Το πόρισμα που κατατέθηκε το λάβαμε υπόψιν, το συμβουλευτήκαμε. Στη Βουλή καλέσαμε πρώην υπουργούς, τον μακαρίτη Αρσένη, την κα Γιαννάκου, τον κ. Μπαμπινιώτη, άλλους, κάναμε κουβέντα. Επιπρόσθετα, μιλήσαμε με όλους τους μορφωτικούς ακολούθους των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα, να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία από τις χώρες τους. Κάναμε προσπάθεια να ακούσουμε, όχι μόνο να επιβάλουμε, όπως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που νομοθετεί για την Παιδεία ερήμην των εκπαιδευτικών.
Το νομοσχέδιο αφορά μικρό μόνο μέρος της εκπαίδευσης, συνέχισε ο κ. Φίλης, τα λεγόμενα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Ουσιαστικά θα τριχοτομηθεί η εκπαίδευση, το κράτος θα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά και τα υπόλοιπα θα βουλιάξουν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για αυτά τα λίγα σχολεία που αφορούν περίπου 15.000 από τα 1.200.000 παιδιά; Και όμως, η συζήτηση που γίνεται τόσο πολύ επιλεκτικά προσδιορισμένη είναι, για το 1/1000 των παιδιών.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι πάνε να φτιάξουν ένα δίκτυο 100-150 πρότυπων σχολείων σε ένα σύνολο 3.500 Γυμνασίων και Λυκείων. Δεν θα είναι σχολεία αριστείας, θα είναι «φροντισμένα» σχολεία όπου θα «κλέβουν» την εφηβεία των παιδιών. Και δεν θα επιβεβαιώσουν τις κοινωνικές προσδοκίες τους, γιατί αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την εκπαίδευση, αλλά από την ροή της κοινωνίας και της οικονομίας. Χωρίς την οικονομία να λειτουργεί σήμερα, δεν λειτουργεί και ο μηχανισμός κοινωνικής ανόδου μέσω της εκπαίδευσης, σημείωσε εξάλλου ο κ. Φίλης για το επιχείρημα περί ενίσχυσης της «κοινωνικής κινητικότητας» μέσω αυτών των σχολείων. Δεν μπορούμε να αποκρύπτουμε, να λέμε ψέματα, ότι σε 5.000 χαρισματικά φτωχόπαιδα θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για την επαναφορά του αντιδραστικού μέτρου της διαγωγής στο απολυτήριο και την αναφορά της υπουργού Παιδείας ότι εφαρμόζεται στην Ιταλία, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είχε καταργηθεί το 1998 από τον τότε πρωθυπουργό Μάριο Πρόντι και το επανέφερε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2008, με αποτέλεσμα όπως δείχνουν οι σχετικές παιδαγωγικές εκθέσεις στη γειτονική χώρα, να προκληθεί έξαρση της σχολικής διαρροής, να στιγματίζονται παιδιά και να εγκαταλείπουν το σχολείο. Διαβάζουν; Ενημερώνονται; Ή προχωρούν σε μέτρα με βάση ιδεοληψίες και σκληρό δογματισμό; αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.