Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και αγοράστε ομόλογα του Δημοσίου

Tι προβλέπει ο νέος νόμος για όσους έχουν μαύρες καταθέσεις στο εξωτερικό
Ασυλία και για όσους εντοπίστηκαν με βρόμικο χρήμα από μίζες, αν επιστρέψουν στο δημόσιο ολόκληρο το ποσό
Ο Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικοί, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι
TΟ ΓΑΝΤΙ στους φοροφυγάδες που γκρέμισαν την ελληνική οικονομία, φυγαδεύοντας τεράστια ποσά στο εξωτερικό, πετάει η κυβέρνηση η οποία τους καλεί ουσιαστικά να νομιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά επενδύοντάς τα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται για μια απόλυτη πρωτοτυπία με την οποία σκέφτεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση να δελεάσει τους μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες οι οποίες ερευνώνται για «μαύρο χρήμα». Μετά την παραλαβή της περίφημης λίστας Βεστφαλίας- Ρηνανίας που δημιούργησε μια τεράστια βάση δεδομένων και διασταύρωσης στοιχείων τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προσανατολίζονται να φέρουν προς ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα ή τουλάχιστον να είναι έτοιμη μέχρι τότε και να ψηφιστεί μετά τις γιορτές την περίφημη διάταξη «αυτοενοχοποίησης», η οποία θα διαπνέεται από το μήνυμα «φέρτε πίσω τα λεφτά και δεν θα αντιμετωπίσετε ποινικές κυρώσεις».
Η διαφοροποίηση όμως που αποτελεί και την πρωτοτυπία, αφορά το ποσό του προστίμου και της φορολόγησης που θα υποστεί όποιος φέρει πίσω τα χρήματα του αυτοβούλως :
– Η βασική ιδέα είναι αν τα χρήματα επιστραφούν θα καταβληθεί ένα ποσό ως πρόστιμο και θα υποστεί ένα υψηλό ποσοστό φορολόγησης. Αν όμως επιλέξει να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με το σύνολο ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων τότε αφενός θα μειωθεί το πρόστιμο και αφετέρου θα εκμηδενιστεί σχεδόν η φορολόγηση.
Εν ολίγοις αν οι συγκεκριμένοι φοροφυγάδες και ελεγχόμενοι για μαύρο χρήμα επιστρέψουν τα χρήματα αυτοβούλως θα γίνουν οικονομικοί επενδυτές του ελληνικού δημοσίου και θα γλιτώσουν και πολλά χρήματα. Η ιδέα είναι σίγουρα πρωτότυπη, πιθανότατα θα συναντήσει αντιδράσεις αλλά έχει πλέον πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση.
Ποινική συνδιαλλαγή
Το νομοσχέδιο όμως θα φέρει κι άλλες αλλαγές καθώς θα επιχειρήσει να παρέμβει και στην περίπτωση των κατηγορουμένων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ακόμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί αυτό) κι αν αυτοί ήταν κρατικοί αξιωματούχοι. Σε αυτή την περίπτωση για πρώτη φορά η επιστροφή των κλεμμένων:
– Θα σπάει την ισόβια κάθειρξη αν η δίκη έχει ξεκινήσει (άλλωστε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που προβλέπει τόσο βαριές ποινές για οικονομικούς εγκληματίες)
– Δε θα γίνεται δίκη αν επιστραφούν πριν ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη
– Αν τα επιστρέψει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η όποια ποινή θα αναστέλλεται επί πενταετία ή θα μετατρέπεται σε χρηματική
– Αν έχει τελειώσει η ανάκριση και έχει εκδοθεί βούλευμα και ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα θα μειώνονται σημαντικά οι ποινές:
Τα ισόβια θα γίνονται 10 χρόνια, με κάθειρξη έως 7 χρόνια ή φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών αν η ποινή ήταν 20ετής κάθειρξη και απλή φυλάκιση αν η προβλεπόμενη ποινή είναι 10 χρόνια.
Ποιοι βρίσκονται στη λίστα
της UBS
Εν τω μεταξύ δυο σχετικά γνωστοί ηθοποιοί με καταθέσεις από περίπου 1,5 εκατομμύριο έκαστος (μια γυναίκα κι ένας άνδρας με κυρίως τηλεοπτική καριέρα), αρκετοί δικηγόροι και γιατροί με υψηλά ποσά και επιχειρηματίες (ένας από αυτούς με καταθέσεις 12 εκατομμυρίων) ταυτοποιούνται μέχρι στιγμής από τις εισαγγελικές αρχές μετά την διήμερη έφοδο στην αντιπροσωπεία της UBS στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα για τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας.
Τα πρόσωπα αυτά θα γίνουν δέκτες σημειωμάτων για να προσέλθουν και να δεχτούν ή όχι έναν συμβιβασμό βάσει μιας νέας διάταξης που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Η κλειστή αντιπροσωπεία
και ο θησαυρός του Μπρόκερ
Η έφοδος στα γραφεία της αντιπροσωπείας της UBS (αφού δεν λειτουργούσε ως υποκατάστημα) αποφασίστηκε για να διασταυρωθούν τα στοιχεία που ήδη υπήρχαν από τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας. Η κατάσταση όμως που βρήκαν οι εισαγγελείς εκεί ήταν σε μια οργανωτική αποδόμηση, κάτι αναμενόμενο αφού η αντιπροσωπεία είχε αναστείλει τις δραστηριότητες του από την 1/7/2015 με την επιβολή των capitalcontrols. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η βασική δουλειά της αντιπροσωπείας είναι απλώς να την επισκέπτονται Έλληνες υποψήφιοι καταθέτες και να τους συστήνονται διαχειριστές στην Ελβετική τράπεζα, να τους υποδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα και εκείνοι να πηγαίνουν στο κατάστημα της Ελβετίας να ανοίγουν λογαριασμό. Κι αυτό γιατί η αποκαλούμενη “προσέλκυση” αποτελεί διοικητική παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας Ελλάδος. Δηλαδή δεν επιτρέπεται πλέον να ετοιμάζει τα έγγραφα η αντιπροσωπεία και να ανοίγει εκείνη το λογαριασμό με την αποστολή τους, και χωρίς την παρουσία του εντολέα στην Ελβετία. Το γεγονός λοιπόν της απαγόρευσης αποστολής εμβασμάτων οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας την αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεράστια αρχεία αλλά προσωπικοί υπολογιστές και κάποια έγγραφα. Όμως ο πραγματικός θησαυρός, λέγεται, πως εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς. Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης στην UBS που κούμπωσε με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
Ταυτοποιήθηκαν 200 άτομα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της εφόδου, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως η λίστα Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), έφτασε στη χώρα μας ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
Τρ. Αλεξιάδης: Και δημόσια πρόσωπα μπορεί να βρίσκονται στις λίστες φοροδιαφυγής
«Μπορεi να υπάρχουν στις λίστες πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και άλλοι», δήλωσε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στις λίστες της φοροδιαφυγής, μπορεί να υπάρχουν και ονόματα ανθρώπων, «που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν στην κοινωνία μαθήματα φορολογικής συνείδησης ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και λοιπά και οι ίδιοι να έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους».
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις των ονομάτων και των αριθμών λογαριασμών, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες αρχές, από τις λίστες της φοροδιαφυγής και την έφοδο στο υποκατάστημα της UBS. Ο έλεγχος ρίχνει φώς στις σκιές της φοροδιαφυγής, και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Υπάρχουν επιχειρηματίες με καταθέσεις έως και 12 εκατομμύρια ευρώ στην ελβετική τράπεζα, ενώ μέσα στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα δύο ηθοποιών δίπλα σε λογαριασμούς με καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας, καθώς και μεγαλοδικηγόροι, γνωστοί γιατροί και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε, «Για σκεφτείτε στις λίστες να υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν στην κοινωνία μαθήματα φορολογικής συνείδησης ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και λοιπά και οι ίδιοι να έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους (…) μπορεί να υπάρχουν στις λίστες πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και άλλοι».
Συγκεκριμένα στις λίστες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό έλεγχο, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και ονόματα προσώπων που εκφέρουν δημόσιο λόγο τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.
Νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει πως η διαδικασία της διασταύρωσης κινείται με ταχείς ρυθμούς. «Ξεκινήσαμε την ιστορία με τις λίστες. Προχωρούν κανονικά και οι παλιές και οι καινούριες. Έρχεται ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας να υπογράψουμε σύμβαση μέσα στον Ιανουάριο και να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά. Έχουμε την υποχρέωση την ίδια στιγμή που ο πολίτης πληρώνει αυτούς τους φόρους που πληρώνει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για φορολογική δικαιοσύνη και αυτό κάνουν και οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι φορολογικές υπηρεσίες (…) οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν πάρει πολλά στοιχεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».
Χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αποκάλυψε ότι από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στη λίστα μεγαλοκαταθετών που απέστειλαν οι υπηρεσίες Βεστφαλίας-Ρηνανίας εντοπίστηκαν αρκετοί που απέκρυψαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ποσά από 1,5 εως 12 εκατ. ευρώ!
Στη συνέχεια ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με κάρτες, τονίζοντας πως αυτές πρέπει να μειωθούν.
Οκτώ ΕΝΦΙΑ, χάνονται κάθε χρόνο
από τη φοροδιαφυγή
Σχεδόν οκτώ ΕΝΦΙΑ, χάνονται κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του γραφείου του Προϋπολογισμού, που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι εκτιμώμενες απώλειες από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δις ετησίως. Ειδικά όταν, «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δις».
Από την άλλη, ο κ. Αλεξιάδης, τόνισε πως, οι συνεχείς έλεγχοι έχουν φέρει αποτέλεσμα και ειδικά στα νησιά που έχουν φέρει αύξηση των εσόδων κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των νέων στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο. Στις λίστες που έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σχετικά Άρθρα
22/07/2025 - 23:15
22/07/2025 - 22:40
22/07/2025 - 20:02
Δείτε επίσης