Για παραβίαση των κοινοβουλευτικών κανόνων κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιοχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στο προσφυγικό
“Η ΝΔ, μετά το λάθος της να καταργήσει και να επανασυστήσει επτά μήνες μετά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σήμερα κάνει ένα ακόμη λάθος παραβιάζοντας τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Ενώ λοιπόν υπάρχει νομοθετικό έργο και θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε να συζητηθεί και να εκφράσουν τις απόψεις τους οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς, προχωράει στην επίταξη ακινήτων και περιοχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες”, τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Σύμβασης Μιναμάτα για τον υδράργυρο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι “η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μας πει τι ακριβώς φοβάται και δεν φέρνει τροπολογία στη Βουλή. Μήπως φοβάται ότι οι βουλευτές της, σε τυχόν ονομαστική ψηφοφορία, δε θα ψηφίσουν την επίταξη ακινήτων και περιοχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Ή μήπως φοβάται την ίδια τη δημοκρατία καθώς προσπαθεί να αποφύγει την τοποθέτηση των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης;”.
Απευθυνόμενος στη συνέχεια, στο Προεδρείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβασή του ώστε, αντί της κατάθεσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τους Κοινοβουλευτικούς Κανόνες διαδικασία καθώς και να ενημερωθεί από την κυβέρνηση αν οι σημερινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στην ΕΡΤ για τη χρηματοδότηση των κλειστών δομών “ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ” υπονοούν ότι, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης και τυχόν κλειστές δομές θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε μάλιστα αν αυτή η πολιτική μπορεί να βοηθήσει να νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επισημαίνοντας ότι “εσείς που θρέψατε με μίσος και φόβο την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία τώρα δεν μπορείτε να μεταφέρετε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι πρόσφυγες και μετανάστες”.
“Αποτέλεσμα τελικά της πολιτικής σας θα είναι να υπάρχουν δύο και τρεις δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Σκέφτεστε ακόμη να χωροθετήσετε σε κάποιους δήμους ανοιχτές δομές και σε άλλους κλειστές; Έχετε αναλογιστεί πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η επιλογή; Δεν επιλύετε ταυτόχρονα όμως το θέμα της ευαλωτότητας, της στελέχωσης των δομών φιλοξενίας με γιατρούς και το τεράστιο λάθος μη απόδοσης ΑΜΚΑ, ενώ τροποποιήσατε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, κατεβάζοντας το ηλικιακό όριο στα 14 έτη. Όλα αυτά τα προβλήματα θα τα καλύψετε με μία ακόμη κωλοτούμπα; Αν συζητούσατε για το θέμα άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ευαλωτότητα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα, το πραγματικό ζήτημα για το οποίο δεν μιλάει κανείς από εσάς”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κλείνοντας, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απουσία του αρμόδιου υπουργού, κ. Σταϊκούρα, από την τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή για τη Λάρκο.
Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση για την απόφασή της να καταθέσει τροπολογία χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με και ενημέρωση των εργαζομένων και τον εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.
“Η τροπολογία, για την οποία ενημερωθήκαμε από δελτίο Τύπου, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, δεν διασφαλίζει ούτε τη λειτουργία της εταιρείας ούτε τις θέσεις εργασίας, την οποία και θα τη συζητήσουμε αναλυτικά αύριο. Γιατί όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν κατέθεσε την τροπολογία ως βασικός μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ; Γιατί κρύβεται ο κ. Σταϊκούρας για ένα θέμα που αφορά το υπουργείο του και την εκλογική του Περιφέρεια; Θέλει μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ να κρύψει της ευθύνες της για την κακοδιαχείριση και τη χρεωκοπία της Λάρκο, τα ρουσφέτια, την τακτοποίηση ημετέρων και τις ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία στην καταδίκη της για κρατικές ενισχύσεις;”, σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.