Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2025

Φαινόμενο τροπικού τυφώνα «χτύπησε» τη Δυτική Αττική

Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων για την απίστευτη θεομηνία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε είκοσι έναν ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για μια πρωτοφανή νεροποντή που όμοιά της δεν έχει βιώσει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Η Αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, που μελέτησε το φαινόμενο, κάνει λόγο για σπάνια «τροπική» καταιγίδα που συνοδεύτηκε από ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως η καταιγίδα αυτή είχε τροπικά χαρακτηριστικά. Ήταν δηλαδή υβριδική και ασυνήθιστη για τα σχετικά ρηχά νερά της Μεσογείου.

Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε τόσο έντονη βροχόπτωση στην περιοχή ώστε μέσα σε έξι ώρες έπεσε η βροχή που συνήθως πέφτει σε έναν χρόνο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίμαχο διάστημα έπεφταν 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα στο Όρος Πατέρα.

Μέσα σε λίγα λεπτά όλη αυτή η «θάλασσα» μαζί με τόνους φερτών υλικών κατέβηκαν με φορά από το βουνό πνίγοντας τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Αν και οι καταιγίδες αυτού του τύπου ονομάζονται συχνά «μεσογειακοί τυφώνες», ελάχιστες είναι οι φορές που αποκτούν την ισχύ ενός πραγματικού τυφώνα, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Μπομπ Χένσον. Η χαμηλή πίεση, ωστόσο, τους προσδίδει τροπικά χαρακτηριστικά, όπως συμμετρική δομή και μικρό πυρήνα θερμού αέρα.

Θρίλερ με τον τελευταίο αγνοούμενο

Θρίλερ δίχως τέλος επικρατεί για την τύχη του τελευταίου αγνοουμένου στα λασπόνερα της Μάνδρας, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από το ξέσπασμα της καταστροφικής πλημμύρας την περασμένη Τετάρτη.

Οι αγωνιώδεις έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για 9η ημέρα κάτω από τα μπάζα και τα χαλάσματα. Άπαντες ψάχνουν για τον Χρήστο Γεωργακόπουλο, ο οποίος το μοιραίο πρωινό είχε πάει για κυνήγι.

Στις αναζητήσεις συμμετέχει και η οικογένειά του, που ψάχνει για ένα σημάδι ζωής του 70χρονου.

Την ίδια ώρα κάτοικοι των πληγεισών περιοχών  εκφράζουν φόβους για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες θαμμένους στις λάσπες οι οποίοι δεν ήταν καταγεγραμμένοι σε μητρώα.

Παράλληλα εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς την Πολιτεία για τα αντιπλημμυρικά έργα, που δεν έγιναν ποτέ με αποτέλεσμα να σημειωθεί αυτή η ανείπωτη τραγωδία.

Μέχρι και 10 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να φτάσει, συνολικά, το κόστος που θα κληθούν να αποζημιώσουν οι ασφαλιστικές στους πληγέντες στην Μάνδρα.

Σε αυτό το στάδιο, πάντως, οι μεσίτες αντασφαλίσεων δεν έχουν ακόμα αναγγελίες ζημιών που να ενεργοποιούν τις αναλογικές ή μη αναλογικές αντασφαλιστικές συμβάσεις τους, καθώς δεν έχουν καταγραφεί όλες οι ζημιές.

Αυτό συμβαίνει, διότι δεν είναι προσβάσιμοι όλοι οι χώροι από τους πραγματογνώμονες και τους εκτιμητές.

Σύμφωνα  με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Ερρίκο Μοάτσο, μετά από δύο περίπου εβδομάδες θα έχουμε τις πρώτες πιο σίγουρες εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών, όταν και θα σταλούν σχετικά ερωτηματολόγια από την ΕΑΕΕ στις ασφαλιστικές εταιρίες, για να γίνει η καταγραφή των αναγγελιών απαιτήσεων από τους ασφαλισμένους.

Οι ασφαλιστές εκτιμούν πως οι περισσότερες ζημιές είναι για αποθήκες, logistics και επιχειρήσεις καθώς οι κατοικίες στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ασφαλιστικές καλύψεις, εκτός από σπίτια που είναι αγορασμένα με δάνειο, όπου η κάλυψη είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη.

Επίσης, και στον κλάδο αυτοκινήτου οι ασφαλισμένες ζημιές θα είναι λίγες καθώς τα περισσότερα οχήματα περιορίζονται μόνο στην υποχρεωτική από το νόμο κάλυψη αστικής ευθύνης, κυρίως λόγω κόστους.

Δωρεάν αποκατάσταση των ζημιών από το ΤΕΕ

Σπουδαία πρωτοβουλία ανακοίνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο θα αναλάβει να κάνει τις αναγκαίες μελέτες και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες ώστε να καταστούν λειτουργικά τα σπίτια που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Όπως έγινε γνωστό, οι μελέτες θα γίνουν από εθελοντές μηχανικούς και οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης στα  υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κουφώματα κλπ) από τεχνικές εταιρείες.

Για τον σκοπό αυτό, από την ερχόμενη Τρίτη το Επιμελητήριο θα λειτουργεί ειδικό χώρο στη Μάνδρα όπου θα μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη των αναγκαίων μελετών και εργασιών είναι η κάθε οικία να έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια κρατικά κλιμάκια μηχανικών και να έχει κριθεί ασφαλής.

«Το ΤΕΕ και οι Έλληνες μηχανικοί εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

Και προσθέτει: «Το ΤΕΕ με συνέπεια και επιστημοσύνη έχει αναδείξει επί δεκαετίες τί πρέπει να γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αλλά και γενικότερα για τα θέματα ασφάλειας των κτηρίων. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η συμπαράσταση στους ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή. Η εθελοντική συμμαχία του ΤΕΕ και τού τεχνικού κόσμου της χώρας θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε γρήγορα να γυρίσουν οι πολίτες της Μάνδρας στα σπίτια τους».

ΚΕΔΕ: Οικονομική στήριξη στους πλημμυροπαθείς

Προς ένδειξη συμπαράστασης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν, θα προσφέρει το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την κάλυψη του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στους συνέδρους στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στα Ιωάννινα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή