Φαγωμάρα στην Κεντροαριστερά μετά το debate

Μεγάλη αναταραχή έχουν προκαλέσει μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, τα όσα ειπώθηκαν στο debate περί συμφωνίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για παράλληλη λειτουργία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους και μετά από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού.
Τη συμφωνία μεταξύ των δύο υπερασπίστηκαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία του ενιαίου φορέα προχωρά με σταθερά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα και όχι με άλματα στο κενό. Περιγράφοντας τη διαδικασία, θύμισαν ότι τώρα θα γίνει η εκλογή ηγεσίας και θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Ξεκαθάρισαν, λοιπόν, ότι η νέα ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα θα προκύψει από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ μέχρι τότε στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό τον νέο επικεφαλής και πλήρης συντονισμός στη λειτουργία και δράση εντός του Κοινοβουλίου. «Διαφορετικά αδυνατίζουμε τα αντιπολιτευτικά μας όπλα και απεμπολούμε κοινοβουλευτικές δυνατότητες», συνέχισαν, επιβεβαιώνοντας απολύτως τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Φυσικά και δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσαν, κάνοντας λόγο για απόρροια φανερής κοινής λογικής και όχι αποτέλεσμα κρυφών συμφωνιών.
Νωρίτερα, εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, υποστήριξε ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα συνεργάζονται μεταξύ τους, υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας, ώστε να υπάρχουν πολλοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και τελικά περισσότερες φωνές αντιπολίτευσης, περιγράφοντας μάλιστα ως ‘δώρο’ στους κυβερνώντες την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Μανιάτη.
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζουν οι αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων. «Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα», υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 FM, ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης, αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης, συμπληρώνοντας πως «η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα» και πως «δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του».
Τον εσωτερικό διχασμό φοβάται ο Γιάννης Μανιάτης, που πρότεινε για αυτόν τον λόγο στην επόμενη τηλεμαχία της 6ης Νοεμβρίου να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι ότι η πρώτη πράξη της νέας ηγεσίας θα είναι η ενοποίηση και η ενιαία έκφραση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της Δη.Συ. και του Ποταμιού. «Η λύση για την ενότητα είναι μία : Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας Πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα», είπε.
Να ανακαλέσουν την «κρυφή συμφωνία» για διατήρηση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ για παγκόσμια πρωτοτυπία μίλησε ο -μη υποψήφιος- πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητώντας και εκείνος από την πλευρά του να ενοποιηθούν άμεσα, εντός του 2017, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δη.Συ. και του Ποταμιού.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης