Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση αν και το θέμα το έχουν «εξαφανίσει», γιατί… καίει, τα φιλοκυβερνητικά συστημικά κανάλια. Αφορά την κυβερνητική εκπρόσωπο –φωνή του Μαξίμου- και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Το θέμα έχει να κάνει με την παρενόχληση ενός γαλλικού ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τουρκικό πολεμικό. Οι διιστάμενες απόψεις δεν είναι τυχαίες. Ενδεχομένως «φωτίζουν» και την απόπειρα καπελώματος εκ μέρους του Μαξίμου της απάντησης Δένδια σε Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κ. Πελώνη χαρακτήρισε την παρεμπόδιση του γαλλικού σκάφους «πρόβλημα της γαλλικής πλευράς»! Για να λάβει απάντηση από… τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, ότι στην περιοχή που κινήθηκε το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, αρμόδιος για να εκδώσει NAVTEX είναι ο σταθμός του Ηρακλείου! «Οποιεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας τις απορρίπτουμε», προσέθεσε ο ίδιος, σε μια τοποθέτηση που βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Οι δύο «παράλληλοι κόσμοι» κυβέρνησης και υπουργείου Εξωτερικών, προκαλούν σειρά ερωτημάτων, όπως τα έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: η τουρκική παρενόχληση «έγινε ή δεν έγινε εντός της ελληνικής ΑΟΖ», το περιστατικό είναι «θέμα της Γαλλίας» ή «και της Γαλλίας» σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, έγινε «σχετικό διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά», υπήρξε «τουρκικό διάβημα προς τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα»; Εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. Όχι μόνο γιατί τα θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αλλά γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον του τόπου: μια υπεύθυνη, ειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική που καθιστά την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας. Μια κατάσταση από την οποία πόρρω απέχει η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που, όπως φανερώνει και το πρόσφατο περιστατικό, αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική με εσωκομματικούς όρους. Ό,τι πιο επικίνδυνο δηλαδή…