Η Προανακριτική Επιτροπή τελικά εξαίρεσε τους κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη, με πηγές της Κουμουνδούρου να επισημαίνουν ότι δεν ήταν η Επιτροπή που τους εξαίρεσε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Παρομοιάζοντας την χθεσινή απόφαση με αναβίωση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis, οι ίδιες κομματικές πηγές περιγράφουν τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη που χρησιμοποιεί για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στην χθεσινή απόφαση της προανακριτικής, κάνει λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που αποσκοπεί να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο.
Ακόμη, ξεκαθαρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση, που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η σθεναρή αντίσταση της Κουμουνδούρου στην απόφαση, θεμελιώνεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της.
Στην παρουσίαση γνωμοδότησης- επίθεση της ΝΔ, που εξέδωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το 2010 για το Βατοπέδι, η αντιπολίτευση απαντά ότι η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει ποια θα είναι τα μέλη που την απαρτίζουν και ότι αυτό συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου των κοινοβουλευτικών ομάδων. Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση αυτή αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική, με συνέπεια να μην απαντά σε επίμαχες ερωτήσεις, όπως: ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει;» και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση.
Συνεπώς, γεννούνται ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά κρίνεται κατάλληλος να απαντήσει με σοβαρότητα σχετικά με το ποιος είναι ο κοινοβουλευτικά αρμόδιος να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης. Πραξικοπηματικά η ίδια η Επιτροπή για τον εαυτό της; Γιατί αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ αρμόδια είναι η Ολομέλεια της Βουλής. Αν πούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Με ευθύνη λοιπόν της προανακριτικής η απάντηση που δόθηκε χθες είναι ότι ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην Επιτροπή ομολόγησαν – και αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά – ότι θέλουν να εξαιρέσουν τους δύο βουλευτές επειδή δήθεν δεν είναι αμερόληπτοι, γιατί έχουν εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο.
Από πολλούς η απόφαση έχει σχολιαστεί ως προκλητική κυνικότητα εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να ζήτησε να εξαιρεθούν μέλη της Επιτροπής για τις πολιτικές τους απόψεις, παραπέμποντας σε πρακτικές προερχόμενες από σκοτεινές εποχές.
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση, που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών.
Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε και η γραμματέας της ΚΟ, κυρία Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.
Το μόνο σίγουρο φαίνεται να είναι, πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύουν να φιμωθούν, ούτε να επιτρέψουν να συσκοτισθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis.