Εύβοια: Τo ένα τρίτο των δασών της έγινε στάχτη από την πρόσφατη φωτιά

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την πρόσφατη φωτιά που σημειώθηκε στην Εύβοια, φέρνει στο φως η ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα λοιπόν με το Αστεροσκοπείο, από την πυρκαγιά καταστράφηκε το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αξιοποίηση της βάσης δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της  Ευβοίας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας, σύμφωνα με το meteo.gr.

20210829_wf_euboea.png

Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς. Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Εικόνες καταστροφής

Οι εικόνες από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτιές: Το μέγεθος της καταστροφής στον κατασκηνωτικό χώρο Club Αγία Άννα κατέγραψε κάμερα από drone. Τα σχετικά πλάνα δημοσιεύθηκαν στο Instagram από τον φωτογράφο Άρη Κατσιγιάννη.

Σε απόγνωση οι μελισσοπαραγωγοί

Πολλά είναι τα προβλήματα που «κληροδότησαν» στον ελληνικό μελισσοκομικό κλάδο οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες. Προβλήματα τα οποία αφορούν τόσο τα μέρη όπου οι μελισσοκόμοι «βοσκούσαν» τα σμήνη τους όσο και τον αριθμό των μελισσοσμηνών, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών δεν μπόρεσε να σωθεί από τα αμέτρητα πύρινα μέτωπα. 

Με τις καμένες εκτάσεις συνολικά να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια – και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή