Ευρωπαϊκή Ένωση: Μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Ματέο Σαλβίνι 

7
Ευρωπαϊκή Ένωση: Μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Ματέο Σαλβίνι 

Την ώρα που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον οδηγεί την Βρετανία σε άναρχο Brexit (χωρίς συμφωνία με την ΕΕ), ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, οδηγεί την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές και σε μια ανοικτή σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα η Βρετανία και ο Ιταλία (με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία) δοκιμάζουν τις αντοχές και την ενότητα της ΕΕ.

Αυτός που δημοσίως χειροκροτεί για όλα αυτά είναι ο ….Στήβ Μπάνον. Ο πρώην συνεργάτης του Τράμπ, ο άνθρωπος που οργάνωσε την προπαγανδιστική καμπάνια του Brexit  πριν από το Δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου  του 2016, ο άνθρωπος  που οργάνωσε την προεκλογική καμπάνια του Τράμπ για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Ο άνθρωπος που εδώ και δύο χρόνια τριγυρνά στην Ευρώπη υποστηρίζοντας κάθε αντιευρωπαϊκό κόμμα, κάθε κυβέρνηση που δημιουργεί προβλήματα στην ενότητα της ΕΕ, αλλά και που ενισχύει ανοικτά φασιστικές, ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές παρατάξεις. Ο Στήβ Μπάνον, τρέφει θαυμασμό για τον Β. Ορμπαν (Ουγγαρία) και τον Σεμπάστιαν Κούρτς (Αυστρία), και βεβαίως στηρίζει με κάθε τρόπο τον Μπόρις Τζόνσον και τον …Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά». . 

 

Ο Στήβ Μπάνον, μόλις ο Μ. Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές, δήλωσε: «Πρέπει να τελειώνει η συνεργασία του Σαλβίνι με τον Ντι Μάγιο». Αν και ήταν υποστηρικτής της συνεργασίας της «Λέγκα του Βορρά» με το «Κόμμα των 5 Αστέρων». Και μάλιστα σε μια στιγμή –που όπως ο ίδιος αναγνωρίζει- είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη «με τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».  

 

 

 

Η Ιταλία του Ματέο Σαλβίνι 

 

Η Ιταλία ήταν και είναι μια χώρα σε μακρόχρονη κρίση, μια χώρα υπερχρεωμένη και γι αυτό είναι μια διαρκής απειλή για την ΕΕ και ειδικά για το ευρώ. Το μέγεθος της  όπως και το μέγεθος του χρέους, προς το παρόν λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για να το αφήσεις να σκάσει», όπως λένε οι τραπεζίτες. Ως πότε; 

 

Η απόλυτη διάλυση του πολιτικού συστήματος, έφερε στην επιφάνεια το Κόμμα των 5 Αστέρων (που γεννήθηκε στη βάση της αγανάκτησης και του αντιγερμανισμού) και την εθνικιστική και αυτονομιστική «Λέγκα Του Βορρά». Αν και οι «5 Αστέρες» του Ντι Μάγιο πήραν 32% και η «Λέγκα» του Σαλβίνι 17% (εκλογές Μαρτίου 2018), με τον ουδέτερο Τζ. Κόντε να γίνεται πρωθυπουργός, ο Σαλβίνι απέδειξε ότι ηγετικές φιλοδοξίες. Προωθεί μια σκληρά αντιμεταναστευτική πολιτική, πολιτική κατά των κοινωνικών μειονοτήτων (τσιγγάνοι), εργατική νομοθεσία απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, τάσσεται ακόμα και κατά των νότιων Ιταλών («είναι τεμπέληδες και δεν πλένονται»). Κυρίως όμως προωθεί την απόλυτη αντιπαράθεση με το Βερολίνο για το χρέος , τα ελλείμματα και το σύμφωνο σταθερότητας.  Οι απόψεις του τον φέρνουν βάσει των δημοσκοπήσεων πλέον πρώτο , με πάνω από 30%, στις προτιμήσεις των Ιταλών. Ο Ματέο Σαλβίνι θέλει πλέον να γίνει πρωθυπουργός. Γι αυτό και επιδιώκει να προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση συνεργασίας για να οδηγηθεί η Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.

Αφορμή βρήκε σ ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο, στο τούνελ μήκους 58 χιλιομέτρων , κάτω από τις Άλπεις, που θα ενώσει σιδηροδρομικά το Τορίνο με την Λυών. Το έργο έχει  σχεδιαστεί εδώ και 20 χρόνια, (ένα κομμάτι έχει ήδη κατασκευαστεί) και θα κοστίσει βάσει των προδιαγραφών 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως ο υπουργός Μεταφορών Ντ. Τονινέλι, δήλωσε προχθές ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα …20 δις ευρώ. Ήταν μια καλή αφορμή για τον Σαλβίνι να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πλειοψηφία (ουσιαστικά αποσύρει την στήριξη του) και «πρέπει να επιστρέψουμε την εξουσία πίσω στον λαό». 

 

Το σχέδιο του είναι εντός του Σεπτεμβρίου να γίνουν εκλογές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο του όμως είναι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δήλωσε ότι  πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει πρώτα το σχέδιο Προϋπολογισμού (το οποίο παραδίδεται στην Κομισιόν την 1η Οκτωβρίου από όλες τις χώρες της ΕΕ) και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Σαλβίνι διαφωνεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και ειδικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Ιταλία λόγω υπερβολικού ελλείματος και χρέους. Η κυβέρνηση όμως της Ιταλίας είναι ήδη ανίσχυρη, μετά τις δηλώσεις Σαλβίνι.

 

Η διπλή απειλή για την ΕΕ

 

Όπως όλα δείχνουν ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο για να φτάσουμε στο χρονικό όριο του Οκτωβρίου και να υπάρξει Brexit  χωρίς καμία συμφωνία με την ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Βρετανία αλλά και για την ΕΕ. Σχεδόν ταυτόχρονα η Ιταλία θα βρεθεί και πάλι σε μια νέα  πολιτική κρίση. Αν ο Σαλβίνι τελικώς κατορθώσει να κερδίσει τις εκλογές και αν καταφέρει (ακόμα δυσκολότερο) να σχηματίσει  κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα έχουν έναν ακόμα ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργό και μάλιστα σε μια ώρα αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ. Σε μια εποχή επίσης, όπου μια ακόμα οικονομική κρίση είναι πιθανή. Γι αυτό και ο Στήβ Μπάνον χαμογελά….