Η Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα πέρασε στην ανάπτυξη στο τέλος του 2015.
Αν και καταγράφεται μόνο οριακή ανάπτυξη, της τάξης του 0,1% η μεγάλη δύναμη δεν είναι στον αριθμό, αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) επιβεβαιώνει τις ελληνικές εκτιμήσεις και διαψεύδει επί της ουσίας τα «τέρατα» που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πάνω στα οποία βασίζει τις τρομαχτικές απαιτήσεις του για περισσότερα μέτρα μέχρι και 9 δισ. μέχρι το 2018.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ελληνική Οικονομία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σημαντική εξέλιξη, που πρέπει να αξιολογηθεί με βάση το δυσμενές οικονομικό κλίμα που ακολούθησε την σκληρή διαπραγμάτευση της προηγούμενης χρονιάς, τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή ρευστότητα και τα Capital Controls.
Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν(ΑΕΠ) στην Ελλάδα σημείωσε πτώση κατά -0,8%,
Την ίδια στιγμή η ευρωζώνη των 19 κρατών-μελών κατέγραψε αύξηση κατά 0,3% και η Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.
Σε ετήσια σύγκριση με τα στοιχεία του 2014, στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στην Ε.Ε. κατά 1,8%. Η ανάπτυξη που κατεγράφει στην ευρωζώνη στηρίχθηκε από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και μάλιστα των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,2% και κατά 0,4% στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, την μεγαλύτερη ανάπτυξη πέτυχαν η Σουηδία 1,3%, η Εσθονία 1,2% και η Ρουμανία με την Πολωνία στο 1,1%. Στον αντίποδα την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα ΑΕΠ της Κροατίας -0,5% και της Λετονίας -0,3%.