Eurostat: 1 στους 3 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας!

Παραμένουν ορατά τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία! Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας! Τα στοιχεία για το 2016, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, δείχνουν το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα για την σκληρή πολιτική των μνημονίων την ώρα που μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόνο ένας στους τέσσερις (25%).

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το περασμένο έτος, στην Ελλάδα περίπου 3,8 εκατ. άνθρωποι ή το 35,6% του πληθυσμού βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 28,1%του 2008. Το ίδιο διάστημα το ποσοστό στην Ευρώπη μειώθηκε το 2016 στο 23,4% που αντιστοιχεί περίπου σε 117,5 εκατ. άτομα, αρκετά μικρότερο από τα επίπεδα του 2008 όταν ήταν στο 23,7%. Η Ελλάδα που πέρασε μέσα από την δύσκολη οκταετία των μνημονίων είχε αντίθετη πορεία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τι σημαίνει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός

Η Eurostat, θεωρεί για τις αναλύσεις της, ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις.

    Είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος,

    Είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις,

    Είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».

Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, στην χώρα μας, το 21,2% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται , σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%.

Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία με 40,4% και η Ρουμανία με 38,8%.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, με τις χώρες να έχουν ποσοστά μικρότερα του 20%. Χώρες όπως η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%) και η Ολλανδία (16,8%), η Αυστρία (18%), η Σλοβακία (18,1%), η Γαλλία (18,2%), η Σουηδία (18,3%), η Σλοβενία (18,4%), η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (19,7%).

 

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή