Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Φόβοι και για τρίτο κύμα
• Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Μπορεί κάποιοι υπουργοί να πανηγυρίζουν στα τηλεπαράθυρα για τους δήθεν λίγους νεκρούς από την πανδημία, όμως δυστυχώς η κατάσταση με την πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 100 άνθρωποι. Τα συνολικά θύματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 2.000. Υπάρχουν καταγγελίες πως άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, την ώρα που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φωνάζει για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Θετικός 1 στους 4 στη Δράμα»
Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Στη Δράμα υπάρχουν καταγγελίες πως ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται μέσω των ίδιων διαδρόμων και ασανσέρ με τους υπόλοιπους ασθενείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος διασποράς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος σημειώνει πως αυτή τη στιγμή νοσεί ένας στους επτά εργαζόμενους (105 από τους περίπου 734), ενώ κάνει έκκληση να καλυφθούν τουλάχιστον οι οργανικές θέσεις γιατρών που μένουν κενές.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως στην περιοχή 1 στους 4 είναι θετικός στον κορωνοϊό: «Δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν. Όλα τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν γεμίσει και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε και άλλους χώρους, σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου, για ασθενείς με κορωνοϊό με βαριά συμπτώματα».
Περιστατικά από τη Δράμα μεταφέρθηκαν και σε άλλους νομούς. Παρ΄ όλα αυτά, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το νοσοκομείο, αλλά η διασπορά του ιού στην πόλη.
Οι περιοχές στο κόκκινο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς η Δράμα είναι η δεύτερη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, μετά την Πέλλα: «Ορισμένες περιοχές της χώρας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών είναι οι εξής 18: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή».
Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα
Το δεδομένο είναι πως έρχονται Χριστούγεννα χωρίς ρεβεγιόν, χωρίς μεγάλα τραπέζια και χωρίς ανοιχτά κέντρα διασκέδασης. Στην Αμερική την Πέμπτη εορτάστηκε η γιορτή των Ευχαριστιών, όπου η παράδοση απαιτεί μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και φαντασμαγορικές παρελάσεις. Η παρέλαση στη Νέα Υόρκη ήταν σημαντικά περιορισμένη, καθώς η διαδρομή μειώθηκε από σχεδόν 5 χιλιόμετρα σε μόλις ένα τετράγωνο, ενώ απαγορεύτηκαν οι θεατές. Και οι βιντεοκλήσεις αντικατέστησαν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όπως αναμένεται δηλαδή να γίνει και τα Χριστούγεννα…
Τι συμβαίνει με το λιανεμπόριο
Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι ότι το lockdown θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη να παραταθεί μέχρι τις 21 του μήνα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αγορά. Ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς τα δεδομένα καθημερινά αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Για το λιανεμπόριο η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα διαφήμιζε … ως πρωτοποριακή, την ιδέα του «click away», δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από το ίντερνετ και η παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι νέο φέρνει αυτή η ιδέα, αφού ακόμα και τώρα που τα καταστήματα είναι κλειστά, οι αγορές γίνονται κανονικά μέσω ίντερνετ και τα προϊόντα φθάνουν στην πόρτα του καταναλωτή με κούριερ.
Άγνωστο και το τι θα γίνει με τα εποχιακά καταστήματα, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει σάιτ. Πάντως κανείς δεν αποκλείει να ανοίξουν τα καταστήματα για λίγες ημέρες και να κλείσουν ξανά μετά τις γιορτές. Άγνωστο το τι θα γίνει με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Εστίαση και σχολεία
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες. Στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια -κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ. Για τα …παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπουζούκια ούτε λόγος…
Πέτσας αδειάζει επιστήμονες και ΓΓ Εμπορίου
Ειδικοί και επιστήμονες σημειώνουν πως η άρση του lockdown πρέπει να γίνει σε ζώνες, αντί να να ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για άνοιγμα δύο ταχυτήτων και ο ΓΓ Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς» είπε από τη μεριά του ο Στέλιος Πέτσας. Βέβαια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο παρελθόν απέκλειε και κάθε πιθανότητα για lockdown…
Φόβοι για τρίτο κύμα
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ.
Πλαφόν στα τεστ
Μετά από αρκετούς μήνες, μπαίνει πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού. Η ανώτατη τιμή για τα μοριακά τεστ θα είναι τα 40 ευρώ και για τα rapid test τα 10 ευρώ.
Έρχεται το εμβόλιο
Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τις Pfizer και Moderna. Από την άλλη, ένα σφάλμα στην διαδικασία αξιολόγησης του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca οδήγησε σε ψευδώς αισιόδοξα δεδομένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μελέτες, οι οποίες πάντως συνεχίζονται. Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.