Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα του προσφυγικού

ΣΧΕΔΙΟ –ΤΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ                                                                                 

Μια σειρά από ρηξικέλευθες αλλά άκρως ρεαλιστικές προτάσεις – τομές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που εξελίσσεται σε «ανίατη ασθένεια» για την Ευρώπη, παρουσίασε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, αν η Ευρώπη θέλει να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει να δέχεται τα κύματα προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της

Αντιθέτως, η λύση βρίσκεται στην στήριξη – οικονομική, υλική και ανθρωπιστική – στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας που πρώτες δέχονται τις ροές των κατατρεγμένων φυγάδων πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο προωθεί μια στρατηγική βασιζόμενη σε κάποια σημαντικά σημεία, που εφόσον υιοθετηθούν και εφαρμοσθούν από όλη την Ευρώπη τότε το προσφυγικό θα πάψει να αποτελεί πονοκέφαλο αλλά και απειλή για την Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, προτείνει η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου να υποβάλλεται στην πρώτη «ασφαλή χώρα» που φτάνουν οι πρόσφυγες και πουθενά αλλού.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που φεύγει από τη Συρία για να γλιτώσει από τον αιματηρό εμφύλιο να μπορεί να ζητήσει άσυλο μόνο στο πρώτο έδαφος που θα βρεθεί και δεν θα κινδυνεύει, δηλαδή στην Τουρκία, την Ιορδανία ή τον Λίβανο κ.ο.κ. αλλά σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα, την Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό ο ίδιος ο πρόσφυγας θα παραμένει κοντά στην πατρίδα του και θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αυτήν αμέσως μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος και αποκατασταθεί η ηρεμία.

Ειδάλλως, θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη όπου θα ξεκινάει μια νέα ζωή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο ή κίνητρο να γυρίσει πίσω ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι υπογράμμισε πως θα πρέπει στο εξής να γίνεται πλήρως διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, τονίζοντας πως οι δεύτεροι δεν πρέπει να εισέρχονται σε ευρωπαϊκά έδαφος, από τη στιγμή μάλιστα που και ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να τους εγγυηθεί ούτε να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός στάθηκε στη φύλαξη και προστασία των συνόρων που, όπως είπε, αποτελούν ταυτόχρονα «δικαίωμα και υποχρέωση» κάθε κράτους.

Η ίδια επανέφερε το ζήτημα της «ποσόστωσης», επισημαίνοντας πως κάθε χώρα αντέχει να δεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, ο οποίος θα πρέπει να ορισθεί ρητώς και να μην υπερβαίνεται.

Ήδη, η Αγγλία ετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες που θα προέρχονται απευθείας από εμπόλεμες ζώνες ενώ απορρίπτει την υποδοχή όσων βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή γη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή