Έτσι δεν θα μαυρίζουν τα μήλα όταν τα κόβετε!

Ο λόγος για το «Arctic Apple», το πρώτο μήλο στον κόσμο που καλλιεργείται και δεν μαυρίζει μετά το κόψιμό του. Αυτή η καλλιέργεια είναι έργο της καναδικής εταιρείας Okanagan Specialty Fruits και έχει ξεκινήσει την διάθεσή τους σε επιλεγμένα καταστήματα παντοπωλείων.
Όταν τα κύτταρα των συμβατικών μήλων είναι κατεστραμμένα, όπως συμβαίνει όταν κόβονται, ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης (PPO) ξεκινά μια χημική αντίδραση που μαυρίζει τη σάρκα του φρούτου. Ορισμένες ποικιλίες μήλων μαυρίζουν γρηγορότερα από άλλες, ενώ κάποιες αποκτούν λιγότερο καφέ χρώμα όταν κοπούν, λόγω της διαφορετικότητας στα επίπεδα του PPO.
Ωστόσο το νέο μήλο διατηρεί το λευκό χρώμα του όταν κοπεί, μάλιστα για μέρες. Όπως αναφέρει η εταιρεία είναι σημαντική αυτή η δημιουργία καθώς θα αυξηθεί η κατανάλωση μήλων και θα μειωθούν τα απόβλητα των τροφίμων.
Ο Neil Carter, πρόεδρος του Okanagan, και η σύζυγός του Louisa έχουν περάσει τα τελευταία 20 χρόνια αναπτύσσοντας το Arctic Apple ως τρόπο μείωσης των αποβλήτων μήλων. Έκαναν το 2003 την πρώτη τους καλλιέργεια σε ποικιλίες Golden Delicious και Granny Smith και από τότε πραγματοποιούν διαρκώς δοκιμές διασφαλίζοντας ότι τα εν λόγω μήλα δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία ή το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα μήλα τους είναι ίδια με τα κλασσικά, με μόνη εξαίρεση το επιφανειακό μαύρισμα.
Πώς δημιουργήθηκε όμως αυτή η ποικιλία; Η διαδικασία ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, με τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του μήλου. Προσδιόρισαν τα τέσσερα γονίδια που ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή PPO και χρησιμοποίησαν «σίγαση γονιδίων για να μειώσουν τις τιμές PPO, πράγμα που ουσιαστικά εξαλείφει την παραγωγή PPO, οπότε ο καρπός δεν μαυρίζει μετά το κόψιμο».
Ο Neil Carter στη Washington Post, δήλωσε ότι: «Το βλέπουμε λιγότερο ως προς τη γενετική τροποποίηση και περισσότερο ως προς την ευκολία».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης