Κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Μαξίμου και περιμένουν πρόσκληση
Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της αντιπαράθεσής τους με την κυβέρνηση πλησίασαν τη Δευτέρα οι αγρότες, που κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων ήρθε στην Αθήνα και σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη παρέδωσε το πλαίσιο των προτάσεών της.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Δημήτρης Δημογιάννης, επέδωσε τις προτάσεις και τις θέσεις της επιτροπής, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε και πρόσθεσε «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».
Σε ερώτηση εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, είπε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι ‘αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα’, δεν δίνουμε» και προσέθεσε: «Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα, όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ’ όλους τους αγρότες σήμερα: ‘τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα».
Σύμφωνα με το ηγετικό μέλος της Επιτροπής Χρήστο Γκόντια, με τα αιτήματα αυτά συντάσσονται για την ώρα τουλάχιστον 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικοί σύλλογοι και έξι φορείς.
Όπως λένε, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην πλευρά της κυβέρνησης και αναμένουν την επίσημη πρόσκληση με συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα διεξαχθεί στη βάση του υπομνήματος που κατέθεσαν.
Πάντως, οι πρώτες εντυπώσεις τους είναι θετικές από το κλίμα που επικράτησε χθες κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης παρουσίας τους στο Μαξίμου το οποίο χαρακτηρίζεται «πολύ ομαλό και ανθρώπινο».
Αυτά ζητάνε οι αγρότες
Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι η διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου, με διάσπασή του σε ταμείο ασφάλισης αγροτών και προνοιακής ασφάλισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Επίσης, προτείνουν τη διατήρηση των επτά κατηγοριών ασφάλισης ενώ εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 100 εκατομμύρια ευρώ από την καταγραφή 300.000 οικονομικών μεταναστών και ασφάλισής του στον ΟΓΑ.
Ακόμη, σημειώνουν στις προτάσεις τους ότι μπορεί να αποδίδονται ισόποσες ασφαλιστικές εισφορές στο Τ.Α.Α. (Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών) εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων φορέων κύριας ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν αγροτικό εισόδημα.
Συμπεριλαμβάνεται, επιπροσθέτως, σειρά αιτημάτων για τα φορολογικά θέματα όπως η συνέχιση εφαρμογής του νόμου που τους φορολογεί με συντελεστή 13%, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ
Αντιδράσεις μπλόκων
Τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την κίνηση συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν αγρότες του μπλόκου των Τεμπών.
Όπως σημειώνουν, από την περασμένη Τετάρτη είχαν στείλει -από κοινού με το μπλόκο των Μικροθηβών- στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους, με τις οποίες, όπως τονίζουν, έχουν συνταχθεί και τα 30 αγροτικά μπλόκα που υπογράφουν το νέο υπόμνημα.
Εξηγούν επίσης ότι αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο βάσει των προτάσεών τους, οι οποίες ωστόσο είναι κατά 95% ίδιες με τις χθεσινές ενώ οι ίδιοι δεν είναι αρνητικοί στο διάλογο.
Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι «μετά από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη 16-2-16 (σ.σ. σήμερα) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα».
«Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη» προσθέτουν οι αγρότες των Τεμπών.
Υπενθυμίζεται ότι η εθνική οδός στο ύψος των Τεμπών παραμένει αποκλεισμένη επ’ αόριστον.
Την αντίθεσή του εκφράζει το μπλόκο της Νίκαιας, που έτσι και αλλιώς λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις και εμφανίζεται πιο αδιάλλακτο, αρνούμενο να προσέλθει στο διάλογο αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό και φορολογικό.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής αποφάσισαν χθες μετά από συνεδρίαση των μελών της γενικής συνέλευσης τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 4 το απόγευμα θα κλείσουν την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για ένα τρίωρο, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες των θεσσαλικών πόλεων.
Την ενόχλησή τους εξέφρασε και το μπλόκο των Μαλγάρων. Οι επικεφαλής του τονίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την κίνηση αυτή παρά το γεγονός ότι είναι μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού και προσθέτουν ότι τα αιτήματα είναι κοινά και δεν μπορεί το κάθε μπλόκο να καταθέτει ξεχωριστές προτάσεις.
Εξετάζονται ελαφρύνσεις
Διάθεση για διεξοδική συζήτηση με τους αγρότες δείχνει η κυβέρνηση, που ήδη μελετά ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.
«Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.
Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους αγρότες και πρόσθεσε πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.
Παράλληλα, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, «μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα».
Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου την κίνηση των αγροτών να καταθέσουν τις προτάσεις τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα αναμένει η κυβέρνηση να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας του πλέγματος των προτάσεων.
«Είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού. Εμείς θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα να υποβληθούν γιατί θέλουμε σε αυτή τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα αλλά ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλλουμε μια προσπάθεια ώστε η Επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει μια αντιπροσωπευτικότητα γιατί αυτό είναι το ζητούμενο τώρα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα γίνει σύντομα αλλά πρόσθεσε ότι προέχει η διασφάλιση του γεγονότος η αντιπροσώπευση να αφορά όλους τους αγρότες.
Για την ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, κάνοντας παραλληλισμό με τις κινητοποιήσεις του 1997.
Όπως τόνισε, το κόστος των 58 ημερών των μπλόκων τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν «σηκώσουν κεφάλι» μετά από 2-3 χρόνια.
Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς, είπε ο υφυπουργός, και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σημείωσε ότι η λήξη των κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος, καθώς όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές.
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θέλει τον διάλογο, κάποιοι ωστόσο δεν την θέλουν, φοβίζοντας τους υπόλοιπους.
Μετέφερε, ακόμη, την αίσθησή του ότι το νομοσχέδιο θα στηριχθεί από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα εφόσον υπάρξει διάλογος και βελτιώσεις.