Εστίαση ώρα μηδέν: Οι Συμπληγάδες της κυβέρνησης και η απειλή χιλιάδων λουκέτων

Της Άλκηστης Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η εικόνα στην αγορά είναι ζοφερή. Μαγαζιά χωρίς τρα­πέζια, μαγαζιά κλειστά. Απόκοσμη ατμόσφαιρα που πρωταγωνιστούν μικρά καφέ πνιγμένα στα λαμπιόνια και τις γιρλάντες σαν ένα είδος αυτο­προστασίας ή πείσματος μπροστά στα άδεια τραπέζια τους. Την ίδια ώρα προκαλεί θλίψη η μάχη που δίνουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας με τον φονικό ιό, ενώ η δεύτερη καραντί­να δεν έχει επιφέρει ακόμα τα επι­θυμητά αποτελέσματα.

Και ενώ η χώρα δίνει μάχη με την πανδημία, το συνεχόμενο lockdown έχει κουράσει ψυχολογικά τον κόσμο, έχοντας στραγγίξει κάθε πιθανότητα ανάκαμψης της αγοραστικής δύνα­μης.

Η εστίαση είναι ο δεύτερος σημα­ντικότερος εργοδότης της χώρας, μετά το δημόσιο, και τα εστιατόρια παρότι στο σύνολό τους συμμορφώ­θηκαν πλήρως στους υγειονομικούς κανόνες, είναι ήδη ένα μήνα και δέκα μέρες κλειστά, πλην αυτών που υπο – λειτουργούν, εξυπηρετώντας με take away και delivery.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κλάδο που μαζί με τον τουρισμό είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της οικονομίας, ο Πρόεδρος Εστιατορίων και συνα­φών επιχειρήσεων Αττικής κ. Ιωάν­νης Δαβερώνης δηλώνει στην Κυρια­κάτικη Κοntranews ότι η Ένωση από την πρώτη στιγμή και υπεύθυνα ενη­μέρωσε τον Υπουργό Ανάπτυξης ότι αν ένα μαγαζί ανοίξει δεν μπορεί να κλείσει πάλι. Για αυτό και υπήρξε η πρόταση να παραμείνουν κλειστά, να υπάρχει οικονομική στήριξη σε κάθε περίπτωση για να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όταν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα πρέπει η εστίαση να ανοίξει, να ανοίξει.

Η λογική «ακορντεόν» στα εστια­τόρια δεν μπορεί να αποδώσει κατά καμία έννοια και κατά γενική ομολο­γία των επιχειρηματιών. Το άνοιξε κλείσε προϋποθέτει επιπλέον κόπω­ση και πέταγμα πολύτιμων πρώτων υλών επομένως στην εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο βρι­σκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, και πρέπει άμεσα να παρθούν γεν­ναίες αποφάσεις ήτοι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, και οι εστιάτορες να ενταχθούν σε στοχευμένο πρό­γραμμα ΕΣΠΑ.

Αυτή τη στιγμή το 60% των εστι­ατορίων της χώρας είναι εντελώς κλειστά. Από το 40% που λειτουρ­γεί, ένα 20% είναι καταστήματα δια­νομής οργανωμένα, και υπάρχει και ένα 20% που προσπαθεί να λειτουρ­γήσει το delivery και το take away, αλλά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όταν ο επιχειρηματίας όντας κλει­στός συνεχίζει να πληρώνει το 60% του ενοικίου του, και τις πάγιες υπο­χρεώσεις όπως ΔΕΗ, νερό κ.τλ.π. ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές, και οι οφειλές στην εφορία έχουν πάρει απλώς παράταση, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά όταν ανοίξει θα πρέπει να διπλοπληρώσει και να τριπλόπλη­ρώσει υποχρεώσεις που απλώς ανα­βλήθηκαν.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επεν­δύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί ότι θα χαρι­στεί το 50% της επιστρεπτέας προκα­ταβολής 4. Και ενώ γίνονται κάποιες προσπάθειες, η λογική της κυβέρνη­σης αυτή τη στιγμή να δίνει δάνεια είναι λάθος, σχολιάζει ο κ. Δαβερώ­νης. «Αυτή τη στιγμή η επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνεται στους επι­χειρηματίες εστίασης είναι δάνειο. Άσχετα αν στην τελευταία την 4 το 50% χαρίζεται. Μέχρι στιγμής όμως η 1 η 2, η 3, και η μισή 4 είναι δάνεια και πρέπει να τα επιστρέψουμε».

Όσον αφορά στους εργαζόμε­νους που είναι και η μεγάλη πληγή, σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο έλα­βαν τα 800 ευρώ όντας σε αναστο­λή, ενώ για τον μήνα Δεκέμβρη σύμ­φωνα με την κυβέρνηση έχουν λαμ­βάνειν 535 ευρώ.

Ο κώδωνας του κινδύνου είναι παραπάνω από ηχηρός καθώς μοιά­ζει ξεκάθαρο ότι αν δεν στηριχθεί ο κλάδος και συνεχίσει η λογική των δανείων, τα λουκέτα θα είναι πολλά και ο κλάδος της εστίασης θα συρ­ρικνωθεί, με αποτέλεσμα ένα 20 με 25% των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου να μην μπορέσει να επανέρ­θει με άμεσο αντίκτυπο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Τάκης Διαμαντόπουλος που διατηρεί εστι­ατόριο επί πολλά χρόνια στα νότια προάστια. «Εμείς θέλουμε ξεκάθα­ρα διαγραφή χρεών αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί με τόσα χρέη όταν θα ξανα-ανοίξουν οι επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλ­θουν με τις τρέχοντες υποχρεώσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές. Χωρίς ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 80%, πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν, θα κλείσουν».

Ο επιχειρηματίας παρότι ανή­κει στην κατηγορία που κινεί το take away και το delivery καθώς έχει παράδοση χρόνων και στον τομέα της διανομής, εξηγεί ότι απλώς ελα­χιστοποιεί της ζημίες του, μιας και το κατάστημα έχει χωρητικότητα 250 καθήμενων, που με τις παρούσες συν­θήκες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Για το αβέβαιο κλίμα και την απειλή λουκέτων σε όλη την αγορά –όλων των κλάδων, έχουν μιλήσει με σοβαρότητα εκπρόσωποι σημα­ντικών φορέων όπως ο κ. Κορκί­δης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ, που πρόσφα­τα επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να σώσουμε ότι σώζεται από τον τζί­ρο των 3.5 δισ. της Χριστουγεννιάτι­κης αγοράς. Τα μέτρα στήριξης φτά­νουν τα 27,3 δισ. ευρώ και η μείωση του τζίρου ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕ­ΒΕΕ, η εστίαση απασχολεί συνολικά στη χώρα περί τους 330.000 εργα­ζόμενους. Μετρώντας ήδη τις πλη­γές του, ταλανιζόμενος από τα διαρ­κή μνημόνια και την κρίση πριν την επιδημία, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέ­τωπος με την μορφή χιλιάδων λου­κέτων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς έχει επανειλημμένως ζητή­σει ουσιαστικότερη στήριξη από την πολιτεία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανά­πτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθα­νάσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του διεμήνυσε ότι «αργεί ακόμα πολύ το άνοιγμα της εστίασης φυσικά θα γίνει πολύ πριν το Πάσχα αλλά είμα­στε ακόμα πολύ μακριά».

Η προστασία του πληθυσμού από τη μία με τα ελλιπή οικονομικά του κράτους, και από την άλλη η βρα­δυφλεγής βόμβα που λέγεται εστί­αση, καθιστούν σαφές ότι απαιτεί γενναιότητα και ψυχραιμία το πέρα­σμα του «κυβερνητικού πλοίου» από τις Συμπληγάδες πέτρες, μόνο που ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή