ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η κρίση και τα μνημόνια δολοφονούν τους Έλληνες θα μπορούσε να είναι ο τίτλος έρευνας – σοκ του Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων η οικονομική κατάρρευση της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων μειώθηκε κατά τρία ολόκληρα χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της, η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και τα μέτρα ασφυκτικής λιτότητας είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών αυξήθηκε, ο δείκτης καλής υγείας μειώθηκε, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε, ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε σημαντικά κ.ο.κ.
Πρόκειται για μελέτη που παρουσιάζει αποτελέσματα από την έρευνα πεδίου που διενεργήθηκε αναφορικά με την ανάδυση των Κοινωνικών Ιατρείων (ΚΙ). Τα ΚΙ εμφανίστηκαν στην χώρα μας μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο των Μνημονίων που μας επέβαλλαν οι λεγόμενοι θεσμοί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων συμπεραίνουν ότι παρά τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κρίση, το δόγμα της λιτότητας άφησε το αποτύπωμά του και στις υπηρεσίες υγείας.
Δραστικές χαρακτηρίζονται επίσης οι περικοπές δαπανών στην υγεία, καθώς για την περίοδο 2009-2012 εμφανίζουν ετήσια μείωση της τάξης του 11,8%.
Ταυτόχρονα, η μείωση της δημόσιας δαπάνης δεν αντισταθμίστηκε από αύξηση της ιδιωτικής. Συγκεκριμένα, οι απευθείας πληρωμές κατά κεφαλήν μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν στο μισό από το 2008 στο 2012 για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κάτω άκρο και στη μέση της κατανομής εισοδήματος.
Όλες αυτές οι θλιβερές εξελίξεις σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας και υποαπασχόλησης, τα οποία άφησαν περίπου 2,5 εκατ. πολίτες εκτός ασφάλισης υγείας σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οδήγησαν σε φαινόμενα αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους αλλοδαπούς πολίτες.
Σε αυτή την πραγματικότητα αναδύθηκαν τα ΚΙ με κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στην ίδια μελέτη ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί, με επιστημονικούς όρους, η αιτιότητα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής χρονική απόσταση και τα δεδομένα είναι ελλιπή.
Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στη συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, στην αυξημένη πορνεία και στη συνακόλουθη αύξηση της μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας.