ΕΝΤΟΝΟΣ προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Δέλτα που απειλεί να μας επαναφέρει και πάλι στο εφιαλτικό καθεστώς των lockdown.
Η Ινδική μετάλλαξη που εμφανίστηκε και στην Κρήτη θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τον τουρισμό, γιατί οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο δεν αποκλείεται να σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων.
Tρέµουν επίσης το ενδεχόμενο ακόμη και ενός νέου γενικευµένου lockdown το Φθινόπωρο αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να γίνουν τοπικά lockdown μέσα στο Καλοκαίρι, σε περιοχές όπου θα είναι σε έξαρση η μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης, ένα ενδεχόμενο νέου γενικευμένου lockdown θα ήταν καταστροφικό, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέκλεισε, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα γίνει αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Οι Υγειονομικές Αρχές και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αναζητώντας επειγόντως πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης στη χώρα μας.
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA, αναμένεται να επισπευστούν οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το μέτρο δεν θα αφορά μόνο γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Με την εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Η συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορεί να συμμετέχει σε συναυλίες, κλειστούς χώρους καταστημάτων και γήπεδα.
Πρόκειται για ένα κίνητρο που έχει σαν στόχο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι.
Γιατί αυτοί είναι που μπορούν να μεταφέρουν από τις διακοπές τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό και να μολύνουν τους ηλικιωμένους, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.
Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και με μία κρίσιμη μάζα ηλικιωμένων, περίπου 35%, που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Πιθανότατα θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για όλους τους ηλικιωμένους, αν αυξηθούν θεαματικά τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.
Πάντως ένα ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown το Φθινόπωρο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στην οικονομία.
Γιατί ανατρέπει όλα τα σχέδια για ανάκαμψη και μπορεί να βυθίσει και πάλι την οικονομία σε ύφεση.
Διαθέσιμοι πόροι για νέες επιδοτήσεις εργασίας και επιχειρήσεων δεν υπάρχουν, γιατί οι Γερμανοί επαναφέρουν και πάλι το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων, ενώ παράλληλα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο για αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους.
Πιθανά τοπικά lockdown, λέει ο Αρκουμανέας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά και δεν αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη άφησε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.
Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κρήτη όπου προς το παρόν εστιάζεται η ανησυχία για τα κρούσματα της παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία.
«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» είπε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης», εξήγησε.
«Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε, επιμένοντας στην ανάγκη εμβολιασμού για να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown και να τελειώνουμε με την πανδημία.
«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια.
- 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε.
- 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές.
- 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», υπογράμμισε.
Προειδοποίηση της απειλής που συνεπάγεται η ραγδαία εξάπλωση της Δέλτα έστειλε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω παραλλαγή θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ότι τέλος Αυγούστου «πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω».
Και εξήγησε: «Με τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί».
Αντίστοιχα, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή – ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής, η οποία, όπως σημείωσε, είναι 100% πιο μεταδοτική.