Έρχονται τα εμβόλια – Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Τι λένε οι επιστήμονες για τις παρενέργειες – Πόσο τους ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού
• Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς

Με γνώμονα ότι το lockdown, το οποίο μετρά ήδη περισ­σότερες από 50 μέρες εφαρμογής, δεν έχει φέρει τα επι­θυμητά αποτελέσματα, αφού οι δια­σωληνωμένοι είναι δυστυχώς εκα­τοντάδες και οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται, το εμβόλιο που έρχε­ται στην Ελλάδα αποτελεί την τελευ­ταία ελπίδα για να περιοριστεί – έως ότου σταματήσει – ο εφιάλτης του κορωνοϊού.

Πόσα εμβόλια θα έρθουν

Στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθει η πρώτη δόση των 9.000 εμβολί­ων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Στόχος της κυβέρνη­σης είναι μέχρι τέλος του έτους να εμβολιαστούν και οι 4.500 πολί­τες (υπενθυμίζεται πως απαιτεί­ται διπλή δόση). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν έρθει στην Ελλάδα 429.000 δόσεις και ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

Αριθμοί, που σύμφωνα με τους ειδικούς σε καμία περίπτωση δεν δίνουν τη βεβαιότητα πως θα πρέ­πει να αισθανόμαστε ασφαλείς στο άμεσο μέλλον.

«Δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό»

«Είναι αδύνατον να έχει εμβολια­στεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη», σημείωσε ο διευθυ­ντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπα­νικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ και συνέχι­σε: «Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύ­τερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο», ενώ αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη του ιού:

«Ο ιός μεταλλάσσεται και μπο­ρεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθα­νόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπί­στηκε με την πρώτη γενιά εμβο­λίων».

Υπάρχει κίνδυνος για παρενέργειες;

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβό­λια είναι όση και να πέσει ένα αερο­πλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση» και πρόσθεσε ότι ο κίνδυ­νος από τον ιό είναι χιλιαπλάσι­ος από ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κορωνοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχου­με μελέτες ικανές για να συστήσου­με τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από ’κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσο­κατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστό­σο δεν υπάρχουν πολλά δεδομέ­να για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Γώγος. Σχετικά με τις αλλεργίες, τόνισε πως υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολι­αστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδρά­σεις, οι οποίες τους έχουν οδηγή­σει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.

Στους 2 εκατομμύρια εμβολια­σμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγ­μής παγκοσμίως, έχουν παρατηρη­θεί μόλις 8 σοβαρές αναφυλακτι­κές αντιδράσεις και αυτές έχουν αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο καθη­γητής Πνευμονολογίας και Εντα­τικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεό­δωρος Βασιλακόπουλος.

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη

Μιλώντας για τη μετάλλαξη του ιού, ο πρόεδρος του Πανελλήνι­ου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσι­ος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι μελε­τάται από τους επιστήμονες, για το αν πράγματι είναι πιο μεταδοτι­κός. Υπογράμμισε όμως πως όλοι οι ιοί εμφανίζουν συχνά μεταλλά­ξεις. «Πρέπει να είμαστε ψύχραι­μοι», υπογράμμισε, ενώ ξεκαθάρι­σε πως τα εμβόλια της νέας τεχνο­λογίας, σε περίπτωση που πράγ­ματι υπάρχει κάποια σημαντική τροποποίηση, έχουν τη δυνατότη­τα να αναπροσαρμοστούν.

Δεν τρομάζει τις φαρμακοβιομηχανίες η μετάλλαξη

Ο εκτελεστικός διευθυντής της BioNTech δήλωσε βέβαιος ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού καλύπτε­ται από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, αλλά σε κάθε περίπτω­ση θα υπάρχει σε έξι βδομάδες νέα έκδοση που θα την καλύπτει απο­λύτως, αν και εφόσον απαιτηθεί.

Ο Ουγούρ Σαχίν είπε ότι απαι­τούνται περαιτέρω εργαστηρια­κές έρευνες για να υπάρξει 100% βεβαιότητα, ωστόσο τόνισε ότι επει­δή οι πρωτεΐνες του μεταλλαγμέ­νου ιού είναι κατά 99% ίδιες με τη βασική εκδοχή του κορωνοϊ­ού, η BioNTech έχει τη βεβαιότη­τας ότι το εμβόλιο θα καλύπτει και τη μετάλλαξη.

Και η AstraZeneca ανέφερε πως το εμβόλιο που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη και πρό­σθεσε πως είναι σε εξέλιξη μελέ­τες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις αυτής της μετάλλαξης.

Μεταδίδεται πιο εύκολα τώρα ο ιός;

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνι­κής δικτύωσης, ο καθηγητής Γενε­τικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύ­ης, Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε: «Αυτή η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία (το στέλε­χος του ιού) δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση, ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη δια­σπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετα­νία είναι κατά τύχη».

Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει πως τις γιορτινές μέρες επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε σπίτια, απαγόρευσε στα παιδιά να πουν τα κάλαντα και επέτρεψε την τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους μητροπολιτικούς ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

«Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή