ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ προβλέψεις του ΔΝΤ για τις συνέπειες που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία προμηνύουν μαύρες μέρες για τον λαό και τη χώρα.
Η εύθραυστη οικονομία δεν αντέχει τις μεγάλες απώλειες από τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού και γι΄ αυτό σύμφωνα με το ΔΝΤ θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο αν δηλαδή έχουμε λήξη συναγερμού για την πανδημία στο τέλος Μαΐου η ύφεση θα φτάσει το 10% η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 21% και το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί στο 200% του ΑΕΠ σηματοδοτώντας για μια ακόμα φορά τον αποκλεισμό από τις αγορές.
Βέβαια σε περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει το Φθινόπωρο, τότε οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.
Η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει την υγειονομική μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά χάνει κατά κράτος τον πόλεμο της οικονομίας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας, της φτώχειας και του δυσθεώρητου χρέους συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.
Γιατί οι αντοχές του κόσμου μετά από δέκα χρόνια, εφιαλτικά μνημόνια έχουν τελειώσει και δεν αντέχουν νέες θυσίες.
Γι΄ αυτό επιβάλλεται η άμεση λήψη τολμηρών πρωτοβουλιών για να κρατηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις και να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα.
Ήδη το 60% των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας.
Η αγορά χρειάζεται άμεσα ζεστό χρήμα για επανεκκίνηση.
Διαφορετικά θα μετράμε λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους.
Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και τη χώρα.
Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν περιθώρια για διχασμούς και κομματικούς ανταγωνισμούς.
Γιατί ο τυφώνας στην οικονομία μπορεί να σαρώσει τα πάντα, ακόμα και το σημερινό πολιτικό σύστημα, αν δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Μπορεί σε υγειονομικό επίπεδο η χώρα μας να διαχειρίζεται επαρκώς την κρίση του κορωνοϊού, με την καμπύλη των κρουσμάτων να βρίσκεται σε χαμηλό σχετικά επίπεδο, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κάνουν για τα καλά την εμφάνισή τους. Οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί για περιορισμό της διασποράς του ιού έχουν ήδη γίνει εμφανείς στην οικοδομική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ προβλέπει για τη χώρα μας ύφεση της τάξης του 10% για το 2020 [η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη] και ανάκαμψη 5% για το 2021. Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά πως οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν πτώση 0,5% για το 2020 και θα ανακάμψουν κατά 1% το 2021. Ως προς την πορεία της ανεργίας, για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά πως αυτή θα σκαρφαλώσει στο 22,3% [από 17,3% το 2019] και στη συνέχεια, το 2021 θα πέσει στο 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021. Μάλιστα, στα δύο δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνει το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% φέτος (σ.σ. δηλαδή 13% συνολικά) και πτώση 8% στο ΑΕΠ το 2021. Επίσης απευθύνει «κάλεσμα» προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς για μέτρα στήριξης της ανάκαμψης αλλά και για παρεμβάσεις στο χρέος με μορατόριουμ αποπληρωμής και αναδιαρθρώσεις.
Χειρότερη ύφεση και από το 2008
Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της θα βυθίσουν φέτος την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση πιο βαθιά από ό,τι κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008-2009, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ -που προϋποθέτει επιβράδυνση της πανδημίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους και σταδιακή άρση του lockdown- η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 3% φέτος από ανάπτυξη 2,9% του 2019, με το Ταμείο να «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες. Για το 2021 προβλέπει επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη 5,8%, καθώς ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. «Είναι πολύ πιθανό φέτος η παγκόσμια οικονομία να βιώσει τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ξεπερνώντας εκείνη κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης προ μίας δεκαετίας», εκτίμησε η Γκίτα Γκόπινατ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το Ταμείο προβλέπει ύφεση 5,9% για τις ΗΠΑ φέτος από ανάπτυξη 2,3% του 2019 και επιστροφή σε ανάκαμψη με ρυθμούς 4,7% για την επόμενη χρονιά. Για την Κίνα – τη χώρα από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού – αναμένεται ισχνή ανάπτυξη 1,2% και 9,2% για το 2021. Σε βαθιά ύφεση 6,5% αναμένεται να εισέλθει και η βρετανική οικονομία εξαιτίας του Covid-19, για να ανακάμψει 4% το 2021.
Το ΔΝΤ όμως προειδοποιεί για «εξαιρετική αβεβαιότητα» ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης. «Οι οικονομικές επιπτώσεις εξαρτώνται από παράγοντες που αλληλοεπιδρούν με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όπως η πορεία της πανδημίας, η ένταση και αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ανάσχεσης, το μέγεθος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Global Economic Outlook).
Σύμφωνα με το Ταμείο, πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλά σοκ, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με κατάρρευση της εξωτερικής ζήτησης, εκροές κεφαλαίων και βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων. Παράλληλα, χρειάζονται οι κατάλληλες οικονομικές πολιτικές ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την υποχώρηση της δραστηριότητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις επηρεαζόμενες χώρες εφαρμόστηκαν με ταχύτητα σε πολλές προηγμένες οικονομίες (όπως Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ). Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η παροχή βοήθειας προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες που αντιμετωπίζουν διπλό υγειονομικό και χρηματοδοτικό σοκ.