Έρχεται το Περιουσιολόγιο – Τι πρέπει να δηλώσουμε και γιατί

«Παγίδες» και διλλήματα που κρύβει το Περιουσιολόγιο

Έρχεται το Περιουσιολόγιο που αναμένεται να έχει ψηφιστεί στο μήνα και θα συντροφεύει τις δηλώσεις εισοδήματος των φορολογουμένων κάθε χρόνο.

Από το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους Έλληνες να υποβάλουν στην εφορία, μία αναλυτική καταγραφή όλων των οικονομικών τους στοιχείων.

Από τα μετρητά που μπορεί να έχουν «κάτω από το στρώμα», τα πολύτιμα αντικείμενα  όπως κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα, μέχρι και τους πίνακες ζωγραφικής τους.

Το πρώτο ερώτημα, που προκύπτει είναι ποιος είναι ο σκοπός του περιουσιολογίου και γιατί γίνεται τώρα; Είναι ένας τρόπος για να μάθει το Δημόσιο πόσα έχουμε και να μας φορολογήσει στην συνέχεια με ένα νέο φόρο;

Είναι ένας τρόπος καταγραφής της περιουσίας των πολιτών, για να ξέρουν τι να κατασχέσουν αν φτάσει αυτή η κακιά η ώρα;  Από το υπουργείο Οικονομικών λένε «όχι».

Το νέο περιουσιολόγιο, θα αποτελέσει τη νέα σελίδα στην σχέση φορολογούμενων και εφορίας, καθώς από το 2016 και μετά, οποιαδήποτε νέα μεταβολή στην περιουσία, θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωμένα εισοδήματα ή τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ξαφνικά κάποιος αποκτήσει μεγάλα ποσά στον τραπεζικό του λογαριασμό και δεν μπορεί να δικαιολογήσει από πού τα βρήκε, τότε θα ξεκινήσει αμέσως έλεγχος που πιθανότατα να καταλήξει σε «βαριά καμπάνα» για τον φοροφυγά.

Όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, «Σε περιπτώσεις βέβαια που κάποιος περιλαμβάνεται σε λίστα, έχει δηλώσει 40.000 εισόδημα αλλά φαίνεται ότι έκανε κατάθεση 500.000 εκείνη τη χρονιά, τότε όχι απλά θα χτυπήσουμε την πόρτα, αλλά θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση».

Συγκεκριμένα σχετικά με το, αν τον νέο Περιουσιολόγιο είναι η προετοιμασία για έναν νέος φόρο στην περιουσία, το οικονομικό επιτελείο απαντά πως αυτό αποκλείεται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Θέλουμε από το 2017 να καταργηθούν άλλες μέθοδοι και αυτόματα να γίνεται η σύγκριση μεταξύ όσων έχουν δηλωθεί και όσων αποκτώνται κατ’ έτος».

Το περιουσιολόγιο είναι κάτι νέο στην Ελλάδα και θα αποτελέσει πρόκληση η εφαρμογή του τόσο σε τεχνικό επίπεδο, από την πλευρά της εφορίας, όσο και για τους φορολογούμενους που έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι θα δηλωθεί και πότε.

Πώς θα καταγραφούν τα μετρητά, πόσο αξίζουν τα πολύτιμα μέταλλα, τα κοσμήματα θα αποτιμηθούν με βάση την αξία των υλικών τους ή παίζει ρόλο η εμπορική αξία; Τι θα γίνει με τις εταιρίες που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με βάση το κεφάλαιο ή την περιουσία της;

Τι θα γίνει με τα μετρητά

Ξεκάθαρο είναι το υπουργείο Οικονομικών, που μέσα από δηλώσει του οικονομικού επιτελείου έχει τονίσει πως ό,τι δεν δηλώνεται κατάσχεται.

Αυτό καθώς, αν μετά από έλεγχο βρεθούν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, τότε τα πρόστιμα θα είναι ισόποσα με τα ποσά της φοροδιαφυγής.

Το ίδιο ισχύει και με τις καταθέσεις στο εξωτερικό.  Η κατεύθυνση στην οποία κινείται το υπουργείο φάνηκε και από  την υπουργική απόφαση για την ετήσια «Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης» που θα πρέπει να καταθέσουν σε αυτήν τα μετρητά πάνω από  15.000 ευρώ και όλα τα τιμαλφή αξία; πάνω  από 30.000 ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτή η προσθήκη στο Πόθεν Έσχες είναι μία  πρόβα για το νέο Περιουσιολόγιο.

Πόσο αξίζουν τα κοσμήματα της γιαγιάς;

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι πως θα αποτιμηθεί η αξία των έργων τέχνης,  των κοσμημάτων  και των πολύτιμων μετάλλων που έχει κάποιος σπίτι του. Παράδειγμα, το χρυσό «δαχτυλίδι της γιαγιάς» αξίζει όσο η ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου ή υπολογίζεται και η εμπορική του αξία;   

Τα όρια αξίας αναμένεται να μπουν όπως και στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης.  

Το μόνο σίγουρο, είναι πως όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, «Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς», «Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10.000-20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια, αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτι και δεν πλήρωναν τόσο καιρό».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή