Επιβεβαιώνονται τα μαύρα σενάρια για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά
«ΠΡΟΣΟΧΗ», έρχονται πτωχεύσεις μετά την πανδημία, προειδοποιεί η ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω της τελευταίας έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καλεί τις κυβερνήσεις για επαγρύπνηση.
Η πραγματικότητα της ελληνικής Οικονομίας, με την αγορά να παραμένει μουδιασμένη, τις επιχειρήσεις χωρίς ρευστό και τους εργαζόμενους υπό πολιορκία, δίνουν μία επιπλέον διάσταση στην ευρωπαϊκή προειδοποίηση που φαίνεται να επιβεβαιώνει τα μαύρα σενάρια των επιμελητηρίων για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουις ντε Γκίντος, βλέπει κινδύνους και στο τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι. Προειδοποιεί ότι η αύξηση του χρέους από τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση τόσο στις κυβερνήσεις όσο και τις τράπεζες.
Επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βλέπει χρεοκοπίες μετά τα μέτρα στήριξης και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τους κινδύνους που κρύβει η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Στην Ελλάδα, ο συναγερμός που σημαίνει η κεντρική τράπεζα, έρχεται να προστεθεί στις μαύρες προβλέψεις των φορέων της αγοράς, που έχουν προειδοποιήσει μέχρι και για 200.000 λουκέτα, όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης.
«Επαγρύπνηση» συστήνει και η Bank of America Global research. Οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια των τηλε-επαφών τους με Έλληνες αξιωματούχους απέκτησαν μία πολύ καλή εικόνα της κατάστασης. Όπως έγινε γνωστό, είχαν συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Ανεξάρτητή Αρχή Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, αφού μίλησαν με όλους όσους «στρώνουν το τραπέζι» της ελληνικής Οικονομίας, παραδέχτηκαν ότι παραμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και συνεχή επαγρύπνηση των αρχών. Μία κατάσταση που εύκολα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κατά την άποψή τους, οι κύριοι κίνδυνοι είναι οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή ή καθυστερημένη απορρόφηση δανείων.
Επιστρέφοντας στην γηραιά ήπειρο, η ΕΚΤ χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για όλη την ευρωζώνη για αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να χρειαστούν, νέα πιο στοχευμένα μέτρα καθώς μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης. Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε αυτά τα κράτη. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο βραχυπρόθεσμα καθώς οι κυβερνήσεις άρουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία.
Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναφέρεται ότι «καθώς αυτή η υποστήριξη απομακρύνεται σταδιακά, σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων από ό,τι πριν την πανδημία δεν μπορούν να αποκλειστούν, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης». Ο κ. Ντε Γκίντος πρότεινε «Η εκτεταμένη υποστήριξη, ιδίως για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί από την ευρεία βάση σε πιο στοχευμένη».
Παρά τα χαμόγελα και τους κατά καιρούς «πανηγυρισμούς» από στελέχη της κυβέρνησης, η ελληνική Οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της έως ότου βγει από τα ταραγμένα νερά της κρίσης. Παράδειγμα είναι τα νέα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμα της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, όταν το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης ήταν αρνητικό κατά 9,4 δισ. ευρώ ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα ήταν 6,14 δισ. ευρώ, αρκετά αυξημένο σε σχέση με τα 2,62 δισ. το 2020.
Η πραγματικότητα των κινδύνων για την Οικονομία και η κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το οικονομικό επιτελείο. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας και δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις.
Οι φορείς της αγοράς έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του ΙΝΕ (ΓΣΣΕ), που αναφέρει ότι το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί «επιχειρηματικότητα ανάγκης» και άρα είναι λειτουργικά μη βιώσιμες σε περίοδο κρίσης. Το Ινστιτούτο θεωρεί πως έτσι πολύ δύσκολα θα αποφύγουμε τα επιχειρηματικά λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας.
Εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η BoA, εκτιμούν ότι ο δρόμος εξόδου από την κρίση θα είναι δύσκολος και όλοι περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για περισσότερους. Κοινή συνισταμένη στις αναλύσεις των ειδικών, είναι ότι η αγορά χρειάζεται ρευστό και μάλιστα, γρήγορα. Τονίζουν ότι η τακτική, «περίμενε να δεις πώς θα πάει ο Τουρισμός και βλέπουμε», μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.