Έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών για τους «τζαμπατζήδες»!

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΑ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ ΣΤΟΥΣ «ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ»!                                                            

ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ 5.000 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ!

Στρίμωγμα δίχως έλεος, στους «τζαμπατζήδες» ετοιμάζουν οι τράπεζες.  Έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων , με την επιστροφή των δικηγόρων και ο στόχος, τίθεται στους 5.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο!

Οι τράπεζες, εμφανίζονται έτοιμες να τελειώσουν αυτούς που ενώ έχουν να πληρώσουν, εμπαίζουν το σύστημα και ενώ έχουν εκατομμύρια, χρησιμοποιούν «παραθυράκια» για να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ!

Ήδη, η Eurobank με υπηρεσιακό σημείωμα, ενημερώνει τα υποκαταστήματά της, ότι η ανοχή τελείωσε και όποιος δεν πληρώνει θα δει την σύμβασή του να καταγγέλλεται και το προσημειωμένο ακίνητο να βγαίνει στο «σφυρί»! Στην ζώνη κινδύνου είναι όσοι συνειδητά «εμπαίζουν την τράπεζα» και δεν πληρώνουν το δάνειό τους.

Η τράπεζα ζητά από τους υπαλλήλους της να εντοπίσουν όσους  πελάτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, «ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας» αναφέρεται στο σημείωμα.

Την ώρα που στην αγορά, τα χρέη έχουν αρχίσει να μαζεύονται, τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, η τρικυμία πλειστηριασμών, που  όλα δείχνουν πως έρχεται είναι μόνο μία πρώτη γεύση του τι έρχεται στην συνέχεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για μία από τις τέσσερεις μεγάλες τους ελληνικού συστήματος, που φαίνεται διατεθειμένη να  χρησιμοποιήσει «με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα» όλα τα όπλα που έχει στην διάθεσή της.

Όμως, η καταιγίδα των πλειστηριασμών, δεν θα παρασύρει σαν «τσουνάμι» όλη την αγορά.  Αν για τους «τζαμπατζήδες» έρχεται το σφυρί, για τους υπόλοιπους έρχονται ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, ζητά από τους υπαλλήλους της να βοηθήσουν τους συνεργάσιμους  πελάτες και να τους προσφέρουν ρυθμίσεις – λύσεις στις υποθέσεις τους. 

Όπως αναφέρεται, «νέες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ή ομάδων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευχέρεια να καλύψουμε».

Αν και η αγορά, καιρό τώρα περίμενε μία τέτοια εξέλιξη, αυτή έρχεται μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι συστημικές τράπεζες, από τον Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να «τρέξουν» τις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Μόλις της προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ, ζήτησε οι τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων. Ξεκάθαρο δείγμα ότι το θέμα της διαχείρισης των 900 δις ευρώ κόκκινων δανείων που έχουν συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες,  είναι προτεραιότητα.

Οι στόχοι που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στην ΤτΕ, προβλέπουν μείωση των κόκκινων δανείων κατά 41 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια (2019).

Πρωταθλήτρια «κόκκινων» δανείων η Ελλάδα

Πέρα από το βουνό των κόκκινων δανείων που φτάνουν τα 108 δις ευρώ, υπάρχουν και οι οφειλές στο Δημόσιο, που συνεχίζουν να αυξάνονται και επιβαρύνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που η δείχνουν ότι ένα στα εννέα ευρώ, κόκκινων δανείων, όλης της Ευρώπης, είναι ελληνικό! Τα κόκκινα δάνεια από 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014, ανέβηκαν με άλμα στο 44,2%, τον Δεκέμβριο του 2015. Πρόκειται για 3.050.000 φακέλους κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες. Από αυτά τα 2.143.000 είναι καταναλωτικά, τα 482.000 είναι στεγαστικά και τα 425.000 είναι επιχειρηματικά.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, δεν θέλουν να δημιουργήσουν πανικό στην αγορά και δεν θέλουν μαζικές κατασχέσεις. Ακριβώς για αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που δεν τους λυπάται κανείς, γιατί έχουν, αλλά δεν πληρώνουν.

Επιτροπή των πιστωτών, κρίνει το μέλλον της επιχείρησης

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η διαχείριση των 425.000  κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, όπου όλοι – τράπεζες και επιχειρήσεις – περιμένουν τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και το νομοσχέδιο για τον  εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Σε αυτή την περίπτωση, όλα κρίνονται από το αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη ή όχι. Για να προχωρήσει η συμφωνία, με ρύθμιση και διαγραφή των χρεών, πρώτα θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα δικαστήρια, ώστε να υπάρχει και νομική κάλυψη για τα τραπεζικά στελέχη που θα προχωρήσουν στις διαγραφές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, κινείται σε τρείς άξονες. Την ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των πιστωτών  (Τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία), το μητρώο εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο και τα ειρηνοδικεία που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής μέρους του συνολικού χρέους.

Τι θα γίνει στις «κόκκινες» επιχειρήσεις

Για τα «κόκκινα» δάνεια, προκρίνονται προτάσεις που περιλαμβάνουν, την άμεση αλλαγή των διοικήσεων που δεν συνεργάζονται, για να βρεθεί ένα σχέδιο ώστε οι εταιρίες να γίνουν βιώσιμες. Υποχρεωτικές συγχωνεύσεις θυγατρικών, αναδιάρθρωση προσωπικού και περικοπές. Ακολουθεί η τιτλοποίηση των δανείων, η είσοδος των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο και η πώληση των δανείων σε funds.

Επίσης, προβλέπεται «πάγωμα» των οφειλών για ένα διάστημα, που θα πληρωθούν όταν η εν λόγο επιχείρηση επιστρέψει στην κερδοφορία. Αν μετά από όλα αυτά,  δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τότε οι οφειλές θα «κουρεύονται» μέχρι και 60%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή