ΕΙναι αληθές αυτό που επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρίου του London School of Ecanomics, ότι δηλαδή «κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος διέκρινε την ανάγκη να αρθρώσει ένα ακόμη ισχυρότερο δημόσιο λόγο και να αυξήσει τη συχνότητα των παρεμβάσεών της με σκοπό να προειδοποιήσει για τους σημαντικούς κινδύνους και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης…».
Έτσι, διέψευσε και την αρνητική άποψη που είχε εκφράσει πριν από ένα ακριβώς χρόνο για την Τράπεζα της Ελλάδος ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Όμως θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και λίγο πριν ή ενώ επερχόταν δριμύτατα, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιούσε επιμόνως και πρότεινε μέτρα, αλλά ματαίως.
Σε επίρρωση της διαπίστωσης αυτής παραθέτω από το αρχείο μου και από τις εκθέσεις των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος μερικές προειδοποιήσεις καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:
-Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2008 (αναγνώσθηκε στη γενική συνέλευση στις 15 Απριλίου 2009 από τον τότε διοικητή της κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επί των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή), δηλαδή όταν ηχούσε η χαζοχαρούμενη επωδός του ΠΑΣΟΚ «Λεφτά υπάρχουν, και στη σελίδα 17 διαβάζουμε, μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα: «Η χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει αναδείξει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Κατ΄ αρχάς, η η διεθνής κρίση έχει περαιτέρω αποδυναμώσει τους ευνοϊκούς παράγοντες, οι οποίοι επί πολλά έτη είχαν στηρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και είχαν ενθαρρύνει τον εφησυχασμό όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας…». Στη συνέχεια προτείνει μέτρα, όπως αυτά τα σκληρά του φθινοπώρου του 2008, που σήμαναν την αρχή του τέλους για τη δημοφιλία της Νέας Δημοκρατίας!
-Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2009 (αναγνώσθηκε πάλι από τον κ. Προβόπουλο στις 27 Απριλίου 2010, όταν ήδη πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ του γνωστού συνθήματος «Λεφτά υπάρχουν») διαβάζουμε στη σελίδα 19. Μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το τεράστιο χρέος και τη συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικής θέσης. Τα προβλήματα αυτά προϋπήρχαν της διεθνούς κρίσης του 2008 και ήταν αναπόφευκτο, χωρίς τολμηρές και αποφασιστικές παρεμβάσεις, να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο. Καθώς οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν, η κατάσταση επιδεινώθηκε…». Και στη συνέχεια πρότεινε μέτρα, αλλά ματαίως…
-Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2010 (αναγνώσθηκε πάλι από τον κ. Προβόπουλο στις 18 Απριλίου 2011, όταν δηλαδή η χώρα μας είχε προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης ή, καλύτερα, στο Πρώτο Μνημόνιο, στις σελίδες 21-22 η εικόνα εμφανίζεται αισιόδοξη υπό την προϋπόθεση της μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Καλά κρασιά…
Αλλά, φρονούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την παρουσίαση των «οικείων κακών και «της Ελλάδος άλωσιν»…