Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2025

Επιτέλους, άρχισε να εφαρμόζεται κάτι από τον καλό αποτελεσματικό «Δεκάλογο» είσπραξης φόρων…

 

ΕυτυχΩς, η ανακοίνωση ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση λίστας με περισσότερους από 15.000 οφειλέτες του δεν έχει συνοδευθεί έως τώρα από κραυγές και αρές «πονόψυχων» που έτσι θα αναγκαστούν πολλοί να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ή να γνωρίσουν όσοι συναλλάσσονται μαζί τους ότι δεν είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Επιτέλους, λοιπόν.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της λίστας στο Διαδίκτυο των 15.000 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ (5.500 περίπου έχουν χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολικά άνω των 65 δις. ευρώ), έχει ήδη σταλεί προς αυτούς και σχετική ενημερωτική – προειδοποιητική επιστολή.

Και θυμήθηκα έναν καλό παλιό «Δεκάλογο» είσπραξης φόρων, τον οποίο μού παρέδωσε το 2005 ένας αναγνώστης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», πρώην διευθυντής Εφοριών (συνταξιούχος τότε εφοριακός), ο οποίος με επισκέφθηκε στο γραφείο μου μόλις διάβασε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν σε 5 δις. ευρώ (σήμερα ξεπερνούν τα 65 δις. ευρώ!!!). Τότε, ο καλός εφοριακός μού υπενθύμισε τι έκαναν οι υπάλληλοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες πριν από 20-30 χρόνια και μάλιστα χωρίς να υπάρχει Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς να υπάρχει νέα τεχνολογία, αλλά όλα γίνονταν με το… χέρι!

1. Αποστολή από τις εφορίες ειδοποιήσεων με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ και μάλιστα σε περιόδους που μπαίνουν χρήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

2. Έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος, η οποία ήταν σημαντικό δέλεαρ για καταβολή των φόρων (παλιά ήταν 10%, ενώ τότε είχε περιοριστεί σημαντικά). Από την εμπειρία που μας παρουσίασε ο πρώην διευθυντής εφοριών προέκυπτε ότι το 50% τουλάχιστον των οφειλετών εξοφλούσαν αμέσως τα χρέη τους.

3. Οι προϊστάμενοι των εφοριών γύριζαν στα γραφεία των υπαλλήλων, τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, για να ελέγχουν.

4. Ο αρμόδιος υπουργός ή υφυπουργός να επισκέπτονταν κάθε μήνα δύο ή τρεις εφορίες, για να ρωτούν και να συζητούν με το διευθυντή και τους υπαλλήλους.

5. Απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, πρακτικό μυαλό και ανθρωπιά ήταν ο χρυσούς κανόνας για την είσπραξη των φόρων.

6. Ορισμός υπολόγων για την είσπραξη οφειλών με καταστάσεις οφειλετών που δίδονταν κάθε πρωί από το διευθυντή.

7. Έλεγχος από τους προϊσταμένους των εφοριών όλων των υπολόγων για τις επιδόσεις τους στην είσπραξη φόρων.

8. Καταγραφή σε ειδικούς καταλόγους των οφειλετών που είχαν κηρυχθεί «φτωχοί» για να μην τους επικαλούνται ως «άλλοθι» οι υπόλογοι.

9. Σύσταση δραστήριων  ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, που ενημέρωναν ανελλιπώς τους οφειλέτες για τις οικονομικές εκκρεμότητες.

10. Απλές λύσεις, απλά μέτρα, ανθρώπινες διαδικασίες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή