Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Πήρε πίσω την πρόταση για την τετραμελή επιτροπή δεοντολογίας ο Αλέξης Τσίπρας
• Οι εξηγήσεις του Τσακαλώτου και η δυσαρέσκεια των «53+»
«Δηλαδή ο Θεοχαρόπουλος θα διαγράψει τον Τσακαλώτο;». Αυτή η ατάκα ακούγονταν στα πηγαδάκια της τάσης των «53+» αμέσως μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί επιτροπή δεοντολογίας (άλλοι το ονόμασαν πειθαρχικό όργανο) αποτελούμενο από τους Τζανακόπουλο, Γεροβασίλη, Ηλιόπουλο και Θεοχαρόπουλο, το οποίο θα ασχολείτο με όσα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέκκλιναν της κομματικής γραμμής ή δημιουργούσαν εσωτερικές αναταράξεις. Πρόταση, η οποία συνδεόταν με τον έντονο εσωκομματικό διάλογο για το μέλλον του κόμματος, με τις διαμάχες των τάσεων που αρκετές φορές ξεπερνούν τα όρια της συντροφικότητας και βεβαίως με τη διαφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών με τον χαρακτηρισμό «απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πρωθυπουργό.
Μετά από αρκετές εσωκομματικές διεργασίες, η πρόταση του προέδρου άλλαξε. Τέτοιου είδους εσωτερικά ζητήματα θα αποτελούν αντικείμενο του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου και της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγας Γεροβασίλη. Αρχικά σε περίπτωση που προκύψει θέμα, θα γίνεται επικοινωνία με τα στελέχη και σε περίπτωση που είναι απαραίτητο θα τους ζητείται να ανακαλέσουν την όποια δήλωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο γραμματείς θα παραπέμπουν το θέμα στα αρμόδια όργανα.
«Προσωπική άποψη, όχι άδειασμα…»
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως η αρθρογραφία του για τον χαρακτηρισμό «απατεώνας»αποτελούσε προσωπική άποψη και όχι αμφισβήτηση του προέδρου, ενώ φαίνεται να αναγνώρισε πως αυτή αξιοποιήθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και η τάση των «53+» παραμένουν ενοχλημένοι με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξηλώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών.
Στόχος η εξωστρέφεια
Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως τα φαινόμενα εσωστρέφειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δράσεις εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε προτροπή σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να «κινηθούν εξωστρεφώς αναδεικνύοντας τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου», λαμβάνοντας υπόψιν βεβαίως τους περιορισμούς του κορωνοϊού.
Επίσης, είναι στρατηγική επιλογή να επιστρέψει το κόμμα στην κινηματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων και του ιατρικού προσωπικού, καθώς και των μαθητικών καταλήψεων. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει πλήρως τις μαθητικές κινητοποιήσεις, γιατί «υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας», ενώ σημείωσε πως είναι «βαθιά προσβλητικό» να επικαλείται η ΝΔ ότι οι μαθητές 16 και 17 χρονών είναι υποκινούμενοι.
Με την απόφαση να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο, πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αυτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθεί το κόμμα τις ρίζες του, να ενώσει δυνάμεις με κινήματα και πολίτες και να ξεπεράσει τα εσωτερικά του θέματα.
Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις δράσεις με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Έχει αποφασιστεί να υπάρξει μαζική παρουσία και ενεργή συμμετοχή του κόμματος στο αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της 7ης Οκτώβρη. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν όλα τα παραπάνω ελαττώσουν τα φαινόμενα εσωστρέφειας και ωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με τα σημαντικά…