Επιστολή Ντράγκι: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για επιστρέψει στον φτηνό δανεισμό της ΕΚΤ

Πιο κοντά στον «φτηνό» δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετικό ερώτημα των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου.

Ο Ιταλός μεγαλοτραπεζίτης διευκρινίζει πως για την επαναφορά της ειδικής εξαίρεσης (waiver) από την Ευρω-τράπεζα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την άντληση του «φτηνού» χρήματος από την ελληνική Οικονομία, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, τονίζοντας πως «το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

1. «Το πρώτο από τα κριτήρια αυτά είναι η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως εξασφαλίσεων για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος».

Επειδή αυτή τη στιγμή ο βαθμός που βάζουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης στην ελληνική Οικονομία είναι χαμηλός, ο κ. Ντράγκι εξηγεί ότι «θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης (waiver) όσον αφορά στις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

2.  Δεύτερον, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προόδου της κυβέρνησης στην υλοποίηση του μνημονίου από τους δανειστές. Όπως αναφέρει ο κ. Ντράγκι, «για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος».

3.  Τρίτον, «πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP».

Με λίγα λόγια, ο Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζει ότι για την επιστροδή στο ειδικό καθεστώς δανειοδότησης από την ΕΚΤ, πρέπει  πρώτα να περάσουμε από την αξιολόγηση, που αναμένεται να  ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, να πάρουμε καλύτερη αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει η επιτυχία στην αξιολόγηση και  τέλος, να μην ξεπερνάμε τα όρια δανεισμού που προβλέπει η ΕΚΤ.

«Τα εν λόγω όρια καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο λαμβάνει δεόντως υπόψη ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζει, «ότι όσον αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις και έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή