Υπaρχουν φορές που η τεχνολογία κινείται προς ολισθηρές κατευθύνσεις – γνωστό αυτό. Και καταλήγει να γίνεται, η πρόοδος εκείνη που εξασφαλίζεται από την τεχνολογική αναβάθμιση δυνατοτήτων, όχι απλώς προβληματική αλλ’ έως και επικίνδυνη.
Δείτε για παράδειγμα, τους σχεδιασμούς της Ιαπωνίας να αναπτύξει μέθοδο με βάση την οποία η πληρωμή στις καθημερινές συναλλαγές θα μπορεί να γίνεται όχι απλώς ψηφιακά/ηλεκτρονικά, αλλά με την χρήση βιομετρικών στοιχείων του ενδιαφερομένου (δακτυλικά αποτυπώματα ή ίριδα του ματιού). Μέχρι τώρα ξέρατε είτε την πληρωμή με ηλεκτρονικό μήνυμα (ακόμη κι από το κινητό σας), είτε πάλι εκείνη με κάρτα (ακόμη και με “ανέπαφη” πληρωμή, περνώντας την μπροστά από ένα μηχάνημα). Τώρα… θα πηγαίνουν κάποια στιγμή οι Γιαπωνέζοι στο ταμείο, θα αγγίζουν – όπως στον έλεγχο διαβατηρίων στις ΗΠΑ – μιαν οθόνη, ή θα κοιτάνε μια κάμερα, και να! πλήρωσαν! Ελάτε τώρα να το συνδυάσετε, αυτό, με όλη την βαβούρα για την απόσυρση των μεγάλων χαρτονομισμάτων – τελικά ο δικός μας ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε πίσω από την αδιανόητη εκείνη εγκύκλιο, που έβαζε τις τράπεζες σχεδόν να σε καταδίδουν στον εισαγγελέα αν πήγαινες να “σπάσεις” μωβ χαρτονόμισμα, των 500 – ή για, την cashless society που ήδη πάει να δημιουργηθεί στην Δανία ή την Ολλανδία όπου ούτε εισιτήριο δεν πληρώνεις με ρευστό…
Ακολουθήστε μας, τώρα, μια στιγμή πιο μακριά/πιο εξωτικά. Ας πούμε στην Ινδία όπου η Κυβέρνηση δήλωνε ενθουσιασμένη που ήδη ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – εκεί, με τα νούμερα έχουν “κάτι”! – μπήκαν στο σύστημα Aadhaar, εισηγούνταν τα βιομετρικά τους στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα συν ίριδα ματιού: κοίτα σύμπτωση!). Μόλις κάποιος γραφτεί στο Aadhaar, του δίνουν μια κάρτα και μ’ αυτήν έχει πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες: επιδόματα, εκπτώσεις, σχολική πρόσβαση, υγεία, ξέρετε τώρα. Με μεγάλη εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας. Με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των τυχόν λαθροχειριών. Υπέροχα! Μόνο που, λίγο αργότερα… μαθεύτηκε ότι πρόσβαση σ’ αυτήν την όμορφη τράπεζα δεδομένων θα νομοθετηθεί να έχουν και οι αρχές ασφαλείας. Πάει ο ενθουσιασμός.
(Κατά τα άλλα, η καλή σας η Apple που σας διαβεβαίωνε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας του iPhone σας δεν σπάνε με τίποτε, είδε το FBI να τα “ανοίγει” με την βοήθεια Ισραηλινών. Πάει κι αυτή η τεχνολογική βεβαιότητα).