…ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΝΕΕΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Τα περίεργα παιχνίδια επιτηδείων που εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα έκαναν πάλι χθες την εμφάνισή τους στην πολυτάραχη Ειδομένη, όπου διαδόθηκε ξανά η ανυπόστατη φήμη για επικείμενο άνοιγμα των συνόρων με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση και αναστάτωση.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή μια τεράστια προσπάθεια αποσυμφόρησης του καταυλισμού στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και μεταφοράς των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, κάποιοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σαμποτάρουν αυτό το εγχείρημα και να προκαλέσουν νέες εντάσεις στην περιοχή.
Χθες το πρωί «καραβάνια» προσφύγων από κέντρα φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδας, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών, πήραν το δρόμο της επιστροφής προς την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας -ΠΓΔΜ μετά από πληροφορίες ότι δήθεν το μεσημέρι οι Σκοπιανοί θα άνοιγαν τα σύνορά τους και θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ακολούθησε αναβρασμός και πολύωρο μπέρδεμα με τους πρόσφυγες να χωρίζονται σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα». Από τη μια, ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν στα Σκόπια ενώ απέναντί τους βρέθηκαν οι πιο λογικές φωνές, που προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.
Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, βρίσκονταν άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.
«Ακούσαμε ότι σήμερα (σ.σ χθες) θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.
Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.
Στο σημείο παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν πληροφορίες ότι θα μοιράζονταν ακόμη και χάρτες ή προπαγανδιστικά φυλλάδια στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες γεμίζοντας τους με ψεύτικες ελπίδες για ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Στην έντονη φημολογία ήρθε να προστεθεί και το κάλεσμα που απευθύνθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων για πορεία διαμαρτυρίας, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.
Η αστυνομία προσπαθούσε με τη βοήθεια μεταφραστών με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ύστερα από έντονες συζητήσεις και αρκετή ένταση, επανήλθε η ηρεμία.
Παράλληλα, κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το πέρασμα στη γέφυρα του Αξιού, στήνοντας «μπλόκο» στο κομβόι των λεωφορείων και των αυτοκινήτων αλληλέγγυων, που κατευθυνόταν στην Ειδομένη,] προκειμένου να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις των προσφύγων. Μετά από αρκετές ώρες, η αστυνομία αποχώρησε, δίνοντας και πάλι το δρόμο στην κυκλοφορία.
Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εθελοντές και ακτιβιστές που με τον «μανδύα» της στήριξης προς τους πρόσφυγες τούς παρακινούν να περάσουν και πάλι μαζικά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχουν πάει τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνολικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τέσσερις από αυτές.
Για άτομα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο των προσφύγων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, σχολιάζοντας τις νέες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στην Ειδομένη.
«Είναι προφανές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, είναι προφανές ότι κάποιοι από αυτούς που διαρρέουν τέτοιου είδους φημολογία παίζουν παιχνίδι σε βάρος των ανθρώπων και τους οδηγούν σε αδιέξοδα και σε ματαιώσεις, ακόμα σε κίνδυνο για την ασφάλειά τους» τόνισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Δεν θα είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με μια συμβολική διαμαρτυρία που θα λέει ότι είναι κακό πράγμα τα κλειστά σύνορα αλλά το να οδηγήσει κανείς τον κόσμο να περάσει οριστικά κλειστά σύνορα μου φαίνεται επικίνδυνο, ανεύθυνο και πιστεύουμε ότι δεν θα γίνει».
Για την ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους μετανάστες να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ από σήμερα εντείνεται η επιχείρηση ειρηνικής εκκένωσης της Ειδομένης με μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένα εκεί για περισσότερο από ένα μήνα.
Από την περασμένη Παρασκευή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για την οικειοθελή απομάκρυνση προσφύγων προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε Ημαθία και Πιερία έχουν αποχωρήσει μερικές εκατοντάδες άνθρωποι με συνολικά 12 πούλμαν.
Πρόκειται κυρίως για άτομα που απηύδησαν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο, στον καταυλισμό παραμένουν ακόμη 11.500, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να πείσουν όσους πρόσφυγες αποχωρούν από τον χώρο να παραμείνουν εκεί ως μέτρο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το άνοιγμα των συνόρων.
Απέραντος καταυλισμός το λιμάνι του Πειραιά
Όργιο παραπληροφόρησης ότι τις επόμενες ημέρες ανοίγουν τα σύνορα στην Ειδομένη επικρατεί και στον Πειραιά, που κατακλύζεται από 5.330 μετανάστες οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν δραματικές ώρες μέσα στη βροχή και το κρύο.
Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται αποφασισμένοι να περιμένουν στο λιμάνι με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορα και θα τα διασχίσουν. Πολλοί δοκίμασαν να μείνουν στις δομές αλλά επέστρεψαν πίσω στο λιμάνι καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης και παρουσία αστυνομίας και στρατού.
Οι τρεις αποθήκες του λιμανιού είναι ασφυκτικά γεμάτες και έτσι περισσότερα από 2.000 άτομα κοιμούνται στις εκατοντάδες σκηνές που έχουν στηθεί στους εξωτερικούς χώρους.
Οι υγειονομικές συνθήκες χειροτερεύουν συνεχώς καθώς ο υψηλός πυρετός και οι γαστρεντερίτιδες «θερίζουν» κυρίως στα μικρά παιδιά ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως σε βρεφικό γάλα.
Ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 50.256, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.518), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στα νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.463).
Στην Αττική διαμένουν 14.150 άτομα και στην Κεντρική Ελλάδα 2.920, εκ των οποίων 1.390 στη Λάρισα.
Κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων στην Κω
Στο νησί της Κω εννέα άτομα, όλοι υπήκοοι Πακιστάν, συνελήφθησαν ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας – διακίνησης πλαστών υπηρεσιακών εγγράφων αιτούντων ασύλου, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Κω με τη συνδρομή ανδρών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών.
Σε ελέγχους που έγιναν σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μεγάλος αριθμός πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων και εγγράφων, καθώς και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών sim. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση.
Καταγραφή οικονομικού προφίλ μεταναστών
Σχέδιο καταγραφής του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με αυτό, εάν υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην Ελλάδα ένα ποσό από 250.000 ευρώ και πάνω τότε θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής.
Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας «η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε, ή να γίνει μια καινούργια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα».
Η εισήγηση για το σχέδιο θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών, θα κοινοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν κατόπιν να αποφασίσουν.
«Δουλειά μας είναι να ψάχνουμε για επενδύσεις και ψάχνουμε παντού, στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ» ανέφερε ο κ. Μάρδας.