Επικίνδυνα παιχνίδια με τον Νέο Ποινικό Κώδικα

Επικίνδυνα παιχνίδια και άγρια σπέκουλα με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα στήνουν διάφορα παράκεντρα εξουσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και τα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και των υπολοίπων εγκλείστων τρομοκρατών.

Πρόκειται για αθλιότητα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού οι νέοι Κώδικες προβλέπουν μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινών για τους πολυισοβίτες, ενώ για τις αποφυλακίσεις αποφασίζουν τα δικαστικά συμβούλια.

Με την εφαρμογή των νέων Κωδίκων αποφυλακίζονται μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για μικροκλοπές και διάφορα άλλα αδικήματα τα οποία από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Εξάλλου η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο της Δικαιοσύνης και οι περισσότερες διατάξεις ψηφίστηκαν στις αρμόδιες επιτροπές με ευρεία συναίνεση.

Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συμμετείχε στη συζήτηση στη Βουλή είχε επισημάνει την ανάγκη της ψήφισης και άμεσης εφαρμογής των νέων Κωδίκων.

Γι’ αυτό οι αντιδράσεις είναι τουλάχιστον περίεργες όπως επίσης και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Άλλωστε αν υπήρχε λόγος ανησυχίας τότε σίγουρα θα παρέμβαινε η Ένωση Δικαστών καθώς και προσωπικότητες από τον νομικό κόσμο της χώρας.

Η σπέκουλα με τους νέους Ποινικούς Κώδικες έχει σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.

Βέβαια υπάρχουν και διάφορα παρασυστήματα στη Δικαιοσύνη που εκμεταλλεύονταν καταστάσεις ομηρίας κατηγορουμένων με τους παλαιούς αναχρονιστικούς νόμους που τώρα χάνουν τη δουλειά τους.

Οι αναλογικότερες ποινές που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για μια σειρά οικονομικά κυρίως αδικήματα έχει σαν συνέπεια τον παροπλισμό παραδικαστικών κυκλωμάτων, τα οποία για χρόνια λυμαίνονταν τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Με δήλωσή του ο Μιχάλης Καλογήρου δίνει σκληρή απάντηση σε όσους διακινούν κινδυνολογικά σενάρια για δήθεν αποφυλάκιση τρομοκρατών και πολυισοβιτών.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή