ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ παιχνίδι που παίζεται με τα ενεργειακά θέματα στη Μεσόγειο μπορεί να έχει πρωταγωνιστή την Τουρκία αλλά στο παρασκήνιο κινούνται δραστήρια όλες οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι και τελευταία οι Γάλλοι, που επιδιώκουν να αποκτήσουν ρόλο στην περιοχή.
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αμερική διαρκώς χειροτερεύουν, το διπλωματικό κατεστημένο της Ουάσινγκτον τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα, από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων μέχρι την υφαλοκρηπίδα.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί εισβάλλοντας στην Κυπριακή ΑΟΖ και κλιμακώνοντας επικίνδυνα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ επιδιώκουν να στήσουν ένα επεισόδιο που θα το χρησιμοποιήσουν ως όχημα προκειμένου να εκβιάσουν ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης υπό την αιγίδα των Αμερικανών, οι οποίοι στην παρούσα φάση μπορεί να βρίσκονται σε ρήξη με τον Ερντογάν αλλά με τα τουρκικά παζάρια η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ’ αυτά τα γεωπολιτικά παιχνίδια, η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
ΠΑΙΖΕΙ καθαρά το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά.
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων για καταδίκη της Άγκυρας δεν αποτελούν ισχυρά όπλα προκειμένου να σταματήσουν την τουρκική προκλητικότητα.
ΑΚΟΜΑ και μία διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ πολύ καλά κάνει η Ελλάδα και συνεχίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία και οι όποιες αντιδράσεις για την εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ εκδηλώνονται σε διπλωματικό επίπεδο.