Επί τάπητος οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις στη συνάντηση Κοτζιά – Bushati

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ditmir Bushati τέθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.

Την συνάντηση των δύο υπουργών διαδέχτηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο εργασίας που παραθέτει ο κ. Κοτζιάς στον Αλβανό ομόλογό του. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε η πορεία των πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων σύγκλησης των επιτροπών. Ήδη από τον Ιούνιο έχουν συγκληθεί τρεις επιτροπές στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν θέματα όπως αυτό των στρατιωτικών κοιμητηρίων και των σχολικών εγχειριδίων, καθώς και προξενικά θέματα. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, κύρια ένδειξη της οποίας αποτελεί η πορεία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP. 

Τέλος οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξέτασαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή