Έγγραφα της Κομισιόν ανάβουν «φωτιές» για το ελληνικό χρέος

Χωρίς την Ελλάδα ετοιμάζει την πρότασή της για το χρέος η Κομισιόν! – Συμβούλια για το ελληνικό χρέος χωρίς την Ελλάδα και το ΔΝΤ
Χωρίς την Ελλάδα οι συζητήσεις των δανειστών για το χρέος, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό μέσο, «σε έναν περιορισμένο και τεχνικό κύκλο», οι οικονομικοί θεσμοί της Ε.Ε. επεξεργάζονται τα σχέδια για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, χωρίς την παρουσία των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Από τα συμβούλια, απουσιάζουν η Ελλάδα και οι χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Τα έγγραφα δείχνουν πως, ότι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θέλει την μείωση του ελληνικού χρέους μέχρι και 52%, που ανέφερε σε δικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, δεν έχει την στήριξη της Κομισιόν και πως επιτροπή, ετοιμάζει την δική της πρόταση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται μέσα στις διαπραγματεύσεις για το τι θα γίνει τελικά με το χρέος της και «μπει στο παιχνίδι» μόνο στα τελευταία στάδια της συζήτησης, όπου θα της παρουσιαστούν οι «έτοιμες» ευρωπαϊκές προτάσεις.
Αυτό θα γίνει όταν τα σχέδια κοινοποιηθούν προς συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μόνο αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ένα από τα έγγραφα φέρεται να αναφέρει πως, «ο ESM έχει καταθέσει κάποιες πρώτες προτάσεις, με βάση μια διπλή στρατηγική: Να επεκτείνει τη μέση ωρίμανση των δανείων του EFSF κατά 5 χρόνια και να περιορίσει τα ποσά που πληρώνει η Ελλάδα ανά έτος μέσω:
Καθυστέρησης των πληρωμών τόκων πέραν του 2022 αλλά μόνο εν μέρει, ώστε να υπάρχει όριο στα κεφάλαια που αποπληρώνει η Ελλάδα.
Ανώτατο ετήσιο όριο αποπληρωμής ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση».
Σύμφωνα με το ΜΝΙ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτών των εγγράφων και μάλιστα προσέθεσε πως, η υπόθεση πάνω στην οποία δουλεύουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι ότι κριτήριο θα είναι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και το προτεινόμενο όριο του 15% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο αναφέρεται συχνά από τον ESM.
Παράλληλα, πηγή της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε το όριο του 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές.
«Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αποτελούν μια μεταβλητή, είναι η ικανότητα να αποπληρωθεί το χρέος σε ένα δεδομένο έτος, αντί της χρήσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Το 15% του ΑΕΠ μπορεί να συμφωνηθεί για να προσδιορίσει την ικανότητα αποπληρωμής με διατηρήσιμο τρόπο».
Κομισιόν: Ανεπαρκείς οι προτάσεις του ESM
Σε δεύτερο έγγραφο που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, η Κομισιόν φαίνεται να έχει σημαντικές ενστάσεις σε σχέση με την πρόταση του ESM, καθώς θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικά ρίσκα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι όλα τα μέτρα θα δοθούν εμπροσθοβαρώς, καθώς κανένα μέτρο δεν μπορεί να αρθεί αργότερα, χωρίς να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία στις αγορές.
Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος άπαξ, θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια σταδιακή διαχείριση: πρώτα η αλλαγή στα επιτόκια και τις ωριμάνσεις και μετά, αφού υπάρξει περαιτέρω πρόοδος από την Ελλαδα, να δοθεί η επιλογή σύνδεσης με το ΑΕΠ».
Όμως όπως αναφέραμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμα προετοιμάζει την δική της πρόταση και σε αυτό το σημείο δεν έχει να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη λύση. Ο στόχος είναι το νέο σχέδιο που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν να γεφυρώνει την διαφορά μεταξύ του συντηρητισμού τον οποίο επιδεικνύει στις απόψεις του το ΔΝΤ και των προσδοκιών της Ελλάδας, για «κούρεμα» του χρέους.
Για το θέμα, πηγή της ευρωζώνης τόνισε πως, «μια τέτοια λύση αντιμετωπίζει διάφορα θέματα μια και καλή, θα ελαττώσει το βάρος χρέους βραχυπρόθεσμα και θα σταθεροποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν επιτευχθεί και θα θέσει μακροπρόθεσμα τις βάσεις για ισχυρή και βιώσιμη εφαρμογή πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μετριάσει τις άμεσες εκ των προτέρων αντιδράσεις από χώρες-μέλη».
Το ΔΝΤ και οι ακραίες υποθέσεις για το χρέος
Μέσα στα ευρωπαϊκά κείμενα αναφέρεται πως η «Σιδηρά κυρία» του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί δημοσίως ότι δεν θα υπάρξει κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Όπως τονίζεται σχετικά, «το ΔΝΤ ακόμα χρησιμοποιεί πολύ συντηρητικές και ακόμα ακραίες υποθέσεις, υποδεικνύοντας ότι για τώρα η τεχνική συμβολή τους εξακολουθεί να βασίζεται σε σκοπιμότητες τακτικής».
Οι διαφορές στην προσέγγιση του θέματος, από Ευρώπη και ΔΝΤ, συντελούν στην ανησυχία για σύγκρουση μεταξύ των δύο και οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος εκτιμούν πως η προσέγγιση θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Θέλουν να φέρουν την κυβέρνηση προ τετελεσμένων για το χρέος
Πρώτα θα πάρουν οι ξένοι δανειστές τις αποφάσεις τους για το χρέος και μετά θα παρουσιάσουν τις «προτάσεις» τους στην ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του MNI.
Η διαδικασία που περιγράφεται, θέλει ως πρώτο βήμα μια συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο εντός του Εuropean Washington Group με στόχο να αξιολογηθούν οι προτάσεις και να επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση ανάμεσα στις χώρες μέλη και αμέσως μετά θα ανοίξει η συζήτηση με το ΔΝΤ.
Στο έγγραφο της Κομισιόν, αναφέρεται πως, «κανένα άνοιγμα δεν θα γίνει στην ελληνική πλευρά μέχρι να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση (…)
Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι το να βάζουν τόση πίεση σε αυτό το θέμα θα υπονομεύσει τα συμφέροντά τους και θα γυρίσει ως μπούμερανγκ.
Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα στο πρόγραμμα και χώρες-κλειδιά όπως η Γερμανία και η Φινλανδία παραμένουν λιγόλογες σε συζητήσεις και δημιουργικές ιδέες σε αυτό το στάδιο».
Το κοινό σημείο, όπου φαίνεται να συμφωνούν όλα τα έγγραφα, είναι πως η χώρα μας θα πρέπει να δεσμευτεί σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, για να πάρει την ελάφρυνση χρέους σε μια στιγμή που ορισμένα κράτη – μέλη με σκληρή στάση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπογραφεί νέο Μνημόνιο για μετά το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης