Eνα έργο ύδρευσης οικισμού, ίσως διεκδικεί μια παγκόσμια και ίσως εγγραφή στο… Βιβλίο Γκίνες. Ο οικισμός βρίσκεται στη Δυτική Αττική, στον Δήμο Μάνδρας = Ειδυλλείας, ονομάζεται «Πανόραμα», είναι εντός σχεδίου πόλεως από το 1966 και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και στην οποία εισέρρευσαν από το 1981 έως σήμερα με τη μορφή φόρων, δανείων και κοινοτικών πόρων πάνω από 2 τρις ευρώ.
Οι οικισμός αυτός διεκδικεί παγκόσμια ιδιαιτερότητα ή εγγραφή στο… Βιβλίο Γκίνες για τους ακόλουθους λόγους:
-Πρώτον, είναι ίσως ο μοναδικός νόμιμος οικισμός που δεν έχει δίκτυο ύδρευσης, ενώ όλοι σχεδόν οι… αυθαίρετοι υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ!
Δεύτερον, ο οικισμός αυτός υδρεύεται με νερό που μεταφέρουν ιδιωτικές υδροφόρες σε τιμές περίπου εμφιαλωμένου!
Τρίτον, το έργο ύδρευσης, δηλαδή το κεντρικό δίκτυο άρχισε να κατασκευάζεται πριν από… 30 χρόνια, λίγο-λίγο, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί να ανακατασκευαστεί το παλαιό, διότι προφανώς ύστερα από τόσα χρόνια θα έχει καταστραφεί ή θα είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Τέταρτον, οι κάτοικοι του οικισμού (κυρίως νέοι σε ηλικία με μικρά παιδιά), βλέποντας να αρχίζει το έργο πριν από… 30 χρόνια, προέβησαν, με δική τους δαπάνη, στην κατασκευή μέρους του εσωτερικού δικτύου, το οποίο κι αυτό σήμερα σίγουρα θα είναι άχρηστο!
Πέμπτον, ενώ ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί το κεντρικό δίκτυο, ο κεντρικός αγωγός, για άγνωστους λόγους θεωρήθηκε ότι είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της διαδρομής οικίσκος με… πιεστικό μηχάνημα, ο oποίος κι αυτός σήμερα μάλλον έχει απαξιωθεί!
Έκτον, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια κινητικότητα σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου με ανακοινώσεις ότι έχουν εγκριθεί οι δαπάνες και ότι θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά, όπως λένε οι κάτοικοι, κι αυτά ήταν απλώς… ψίθυροι παρηγοριάς.
Δηλαδή, στην Αττική υπάρχουν και σύγχρονοι… «αβδηρίτες». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παράδοση, οι Αβδηρίτες -κάτοικοι της πόλεως Άβδηρα, κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέστου, στη Θράκη-, αποφάσισαν κάποτε να κατασκευάσουν ένα υδραγωγείο, για να υδρεύσουν την πόλη τους, που δεν είχε νερό. Έτσι άρχισαν έναν έρανο και με το σημαντικό ποσό που μάζεψαν, κατασκεύασαν μια μεγάλη δεξαμενή και μια εξ ίσου ωραιότατη καλλιμάρμαρη βρύση, ενώ δεν υπήρχε… νερό, αφού στο τέλος, ανακάλυψαν ότι είχαν κατασκευάσει το σπουδαιότερο, δηλαδή το δίκτυο για τη μεταφορά του νερού στην πόλη…