Εμβόλιο AstraZeneca: Ανησυχία μετά τις ανακοινώσεις του EMA

Ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις θρομβώσεων.

Συγκεκριμένα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοινώθηκε πως η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Οργανισμού έκρινε πως οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει “θετικό”. Επίσης, ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι εκτιμά πως υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης επεσήμανε ότι “κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε. Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες. Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο”, είπε υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι “πολύ αποτελεσματικό” και “σώζει ζωές”. Όπως υπογράμμισε, συγκεκριμένα: “Έπειτα από εμπεριστατωμένη μελέτη η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca θα πρέπει να αναφέρονται ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Ο EMA συνεργάζεται με τις εθνικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ και την εταιρεία για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι κίνδυνοι επικοινωνούνται προληπτικά. Είναι σημαντικό τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών στην πήξη του αίματος και να μπορούν να τις εντοπίσουν γρήγορα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο” τόνισε η Κουκ. Στη συνέχεια επεσήμανε: “Ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά του Covid19 και θα εκδώσει περαιτέρω συστάσεις, εάν είναι απαραίτητο, με βάση ισχυρές αποδείξεις. Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί. Αυτά τα πολύ σπάνια και ασυνήθιστα περιστατικά συλλέχθηκαν, ταυτοποιήθηκαν, αναλύθηκαν και έχουμε δημιουργήσει μια σαφή επιστημονική βάση για να επιτρέψουμε την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του εμβολίου”.

Υπενθυμίζεται πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω αναφορών για θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με έναν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να “αποκλείσει οριστικά” μια σχέση με σπάνιες διαταραχές θρόμβωσης.

ΕΜΑ: Αναφορές για 169 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε σύνολο 34 εκατ. δόσεων στον ΕΟΧ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, ανέφερε η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου. Έως τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ. Επίσης, η Στράους πρόσθεσε: “Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, λόγω διαφορετικών τρόπων χρήσης του εμβολίου σε διαφορετικές χώρες, η επιτροπή δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία και το φύλο ήταν σαφείς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι άνθρωποι που έρχονται για εμβολιασμό να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να προσέχουν για πιθανά σημάδια ή συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό”.

Επίσης, η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι “πολύ μεγαλύτερος” από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. “Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», τόνισε ενώ από την πλευρά της η Στράους επεσήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους”, σημείωσε.

ΠΟΥ: Δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρόμβων

Μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια “θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί”, ανέφερε η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου, σημειώνουν ανεξάρτητοι ειδική σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων.

“Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο”, επεσήμανε το πάνελ. Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή