Εμβολιασμός: Πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης

Του Στέργιου Καλπάκη από την Κυριακάτικη Kontranews

Είναι απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά και κοινώς παραδεκτό σε όλο τον κόσμο ότι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί τη ριζική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Πρόκειται για την πλέον αποτελεσματική παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας. Συνεπώς, ο εμβολιασμός είναι πράξη όχι μόνο ατομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ωστόσο στην Ελλάδα, ενώ ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση ως προς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τις αρχές καλοκαιριού ήταν στο 70%, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι μόλις στο 40%. Με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες να είναι κατακόρυφη και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλό και ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που έχουν επιφυλάξεις και ανησυχίες, εύλογες ή μη. Πρέπει να τους πείσουμε όλες και όλους, να άρουμε τις αμφιβολίες τους και να τους κινητοποιήσουμε. Με το μήνυμά μας, με το προσωπικό μας παράδειγμα, αλλά κυρίως με τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού. Όσο για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που διακινούνται από τους γνωστούς σκοταδιστικούς κύκλους, αυτές πρέπει να ξεγυμνωθούν και να απομονωθούν από τις δυνάμεις του ορθού λόγου.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι ένα κορυφαίο εγχείρημα δημόσιας Υγείας. Δεν γίνεται μόνο οριζόντια και από τα πάνω. Απαιτείται συστηματική προσπάθεια πειθούς, επιστημονικής ενημέρωσης και αγωγής Υγείας, καθώς και στοχευμένες δράσεις στην κοινότητα και σε ειδικά ακροατήρια. Χρειάζεται κινητοποίηση υγειονομικών και κοινωνικών δυνάμεων. Με αξιοποίηση επαγγελματιών Υγείας, ειδικών στην κοινωνική ψυχολογία και στην επικοινωνία, ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, της Τέχνης, του Αθλητισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών. Με άλλα λόγια χρειάζεται ενεργητική και επίπονη παρέμβαση και όχι «εύκολες» και εν τέλει αναποτελεσματικές λύσεις, όπως η απειλή της απόλυσης, τα προνόμια, ο ευτελισμός μιας πράξης κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, όπως ο εμβολιασμός, με την δωροκάρτα των 150 ευρώ στους νέους.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έκανε καμιά συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσπιστίας ενός τμήματος της κοινωνίας απέναντι στην συνολική υγειονομική διαχείριση και στο εμβολιαστικό εγχείρημα. Δεν επιχείρησε καν να ερευνήσει την ανθρωπογεωγραφία των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και να διασφαλίσει τη συνειδητή επιλογή των πολιτών να εμβολιαστούν. Αντιθέτως, πορεύεται με μέτρα και λόγο που διχάζουν και, το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που είναι η γρήγορη δημιουργία «τείχους ανοσίας» στο γενικό πληθυσμό.

Οι απειλές και ο διχασμός θα έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αντί να συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας γύρω από την επιτυχία του εμβολιαστικού εγχειρήματος, συσπειρώνουν ενδεχομένως ένα μόνο κομμάτι της κοινωνίας γύρω από την επίδειξη πυγμής και βγάζουν απέναντι τους υπόλοιπους. Μία κυβέρνηση, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, πρέπει να εμπνέει και να ενώνει. Πρέπει να ρίχνει γέφυρες και όχι να υψώνει τείχη. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια αρνητών και αντιεμβολιαστών αποτελούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που μπορεί να πάρει εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή σε όλα τα επίπεδα.

* Αναπληρωτής εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή