Έμφραγμα στο ΕΣΥ: Στην εντατική η αγορά

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΘ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚOΜΕΙΑ

Απόλυτο αδιέξοδο στη διαχείρηση της πανδημίας και της οικονομίας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση βρίσκεται η χώρα. Το έμφραγμα στα νοσοκομεία αποκαλύπτει το αδιέξοδο στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας.

Η κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τώρα τρέχει για να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ κι αυτές με τη μέθοδο των χορηγιών.

Οι αντοχές του ΕΣΥ ειδικά στην Αττική δοκιμάζονται και με δεδομένο ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δεν λένε να υποχωρήσουν, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Το έμφραγμα στα νοσοκομεία οδηγεί την οικονομία στην εντατική.

Οι προσδοκίες για άνοιγμα της αγοράς διαψεύδονται για μια ακόμη φορά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να παίζει με τις ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η οικονομία έχει μπει εδώ και καιρό στην εντατική και το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πότε θα αντέξει.

Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται με τη θηλιά των χρεών στο λαιμό.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις της Κομισιόν στην κυβέρνηση δρομολογούν την επανέναρξη των πλειστηριασμών, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με τις αυτοματοποιημένες πτωχεύσεις που προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, απειλούν την κοινωνική συνοχή ενώ θα οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή τη μεσαία τάξη.

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ρίχνει χρήμα με το ελικόπτερο για να μπορέσει να γίνει ομαλά η επανεκκίνηση της οικονομίας, οι λεγόμενοι θεσμοί οδηγούν στη χρεοκοπία εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία και την οικονομία, είναι τραγική.

Τα επιτόκια των ομολόγων αρχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα και είναι σίγουρο ότι μετά την πανδημία θα αρχίσει και πάλι το μαρτύριο με το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα, το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται την κρίση του lockdown.

Δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε εβδομάδα θα έχουμε και μια ακόμα παράταση του lockdown με την αγορά κλειστή.

Προφανώς κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει έξυπνες λύσεις που να συνδυάζουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι αρμόδιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζούμε καθημερινά στους δρόμους, μόνο σε lockdown δεν παραπέμπει.

Το αδιαχώρητο σε νοσοκομεία 

Με τα κρούσματα να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ, η ανησυχία για τις αντοχές των νοσοκομείων κορυφώνεται αφού παρά τους γοργούς ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού, η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η κατάσταση στην Αττική, όπου για πολλοστή μέρα εντοπίζονται σχεδόν τα μισά κρούσματα, είναι απελπιστική. Τα νοσοκομεία λόγω των αθρόων διακομιδών ασθενών με κορωνοϊό βρίσκονται υπό κατάρρευση την ώρα που καθημερινά οι διασωληνωμένοι αυξάνονται κατά 20. Όμως και στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, η Αττική θα περάσει τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα σε lockdown, ενώ αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας έχουν μπει στο «κόκκινο», μεταθέτοντας για αργότερα το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που παραμένει «γρίφος» για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ασφυξία

Οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, κρατούν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σε διαρκή συναγερμό, έχοντας μάλιστα καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την  προσεχή εβδομάδα.  Ενδεικτικό της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σάββατο το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός».

Πάμε για χειρότερα

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης, ανέφερε ότι μετά από εφημερία, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid και η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ. Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στη μάχη ακόμη 70 ΜΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ενώ εξιτήρια δίνονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα φτάσουν στις 340.  Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, διαμήνυσε πως «στόχος είναι να θωρακίσουμε αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας με αύξηση κλινών ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο ακολουθεί κατά επτά έως δέκα ημέρες την έξαρση κρουσμάτων». Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εκτίμησε πως το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».

Ιδιωτικές κλίνες στη μάχη 

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.  Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κορωνοϊό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.
 

Κατ’ εξαίρεση εξιτήρια και «κόφτης» στις διακομιδές

Επιπλέον, τα προηγούμενα δύο 24ωρα δρομολογήθηκαν κατ’ εξαίρεση εξιτήρια ασθενών με Covid-19 από απλές κλίνες, ώστε να προκύψει πλεόνασμα από σήμερα ενώ παράλληλα μπαίνει «κόφτης» στις διακομιδές ασθενών από τις άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά και τη Θήβα) προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου, καθώς εφεξής θα κρίνεται η βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Συνεπώς οι σκληροί δείκτες που για μία ακόμη φορά δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ προμηνύουν νέα παράταση στο lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική – και όχι μόνον –, με αποτέλεσμα τα σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας να μετατίθεται όπως όλα δείχνουν για μετά τα μέσα Μαρτίου, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να αναζητούν την πλέον ασφαλή χρονικά «γέφυρα» προς την επόμενη φάση. Εν τω μεταξύ, την παράταση της σχολικής χρονιάς εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του MEGA η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή. Οπως διευκρίνισε, μάλιστα, αν τελικά δοθεί το «πράσινο φως», η σχετική αυτή απόφαση δεν θα ληφθεί «γιατί δεν έχει καλυφθεί η ύλη, αλλά γιατί πρέπει τα παιδιά για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους να ξαναέρθουν στα σχολεία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή