Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός στέλνει η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες από τα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου. Μια Ομάδα, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους της χώρας.
Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο, Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ομάδας, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η Ομάδα πήρε και ανέλυσε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
«Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:
«Από αυτή την ανάλυση, προέκυψαν δύο σημεία στόχοι- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς».
Η ανάλυση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί τη βάση «για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας». Επίσης, όπως είπε «υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία».
Ολλανδοί υποστηρίζουν πως βρήκαν το αντίσωμα του κορωνοϊού
Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, φαίνεται να έχουν εντοπίσει το αντίσωμα του νέου κορωνοϊού, το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανίχνευση και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλείται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα στη μάχη για την εύρεση του φαρμάκου.
Από τη μεριά του, ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Frank Grosveld, δηλώνει πολύ αισιόδοξος:«Έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με ένα αντίσωμα που είχαμε ήδη απομονώσει πριν από την τρέχουσα πανδημία και το οποίο αλληλεπίδρασε με διάφορους κορωνοϊούς. Το αντίσωμα αποτρέπει τον ιό από το να είναι σε θέση να μολύνει και μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανίχνευσή του» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η ερευνητική ολλανδική ομάδα έχει βρει «το πρώτο αντίσωμα που εμποδίζει τη μόλυνση». Και συνεχίζει: «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει φάρμακο στην αγορά. Μια τέτοια εύρεση είναι πολύ σπάνια. Εάν σε έναν ασθενή χορηγηθεί το αντίσωμα, αναμένεται, όπως προσδοκούμε, η μόλυνση να σταματήσει. Και έτσι μπορεί να δώσει στον ασθενή την ευκαιρία να αναρρώσει. Αλλά η πρόληψη είναι φυσικά η καλύτερη θεραπεία: μια πραγματική λύση είναι συνεπώς ένα εμβόλιο, άλλοι εργάζονται σε αυτό. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί εύκολα να διαρκέσει δύο χρόνια. Το φάρμακό μας, αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νωρίτερα. Αλλά θα είναι πιο ακριβή η παραγωγή».
«Προσπαθούμε τώρα να βρούμε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να παράγει το αντίσωμα σε μεγάλη κλίμακα ως φάρμακο. Προτού να διατεθεί στο εμπόριο, το αντίσωμα πρέπει να περάσει από εκτεταμένη φάση ανάπτυξης και να δοκιμαστεί για τοξικολογικές ιδιότητες. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την ανάπτυξη του ως φάρμακο, θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το αντίσωμα για να δημιουργήσουμε ένα διαγνωστικό τεστ: ένα τεστ που ο καθένας θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν εάν έχουν λοίμωξη ή όχι» αναφέρει ο καθηγητής σε συνέντευξη του, ενώ στη συνέχεια αποσαφηνίζει το πως λειτουργούν τα εμβόλια στον ανθρώπινο οργανισμό και πως τα φάρμακα:
«Ένα εμβόλιο αποτελείται συνήθως από μια πρωτεΐνη που προέρχεται από έναν ιό ή έναν νεκρό ιό. Εάν το βάλετε σε ανθρώπους ή ζώα, θα κάνουν αντισώματα εναντίον του. Αυτό δημιουργεί τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, που θυμούνται αυτά που έχουν ξαναδεί. Αν ο ιός προσπαθήσει να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό και να αποκρούσουν τον ιό. Ένα αντίσωμα δρα ως φάρμακο, αλλά ο ασθενής δεν παράγει μόνος του τα αντισώματα. Εάν δημιουργηθεί το φάρμακο, θα λειτουργήσει ως λύση για λίγες εβδομάδες. Θα είναι αρκετό για ανάκαμψη, αλλά πιθανώς να μην αντιμετωπίζει τον ιό για πάντα. Είναι καλύτερα αν ο ασθενής αναπτύξει τα δικά του αντισώματα».
Εικόνες Δεκαπενταύγουστου στα νησιά: «Ιταλοί κάνουν βόλτες στη Σκιάθο», καταγγέλλει ο δήµαρχος
Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη δίνει σκληρή μάχη για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την εξάπλωσή του.
Πολύ αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η καταγγελία του δημάρχου Σκιάθου, πως τουρίστες κάνουν βόλτες στο νησί: «Δύο Ιταλοί ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από το Μιλάνο που έψαχναν να νοικιάσουν κατάστημα για το καλοκαίρι. Έμεναν σε πανσιόν που ήταν παρανόμως ανοιχτή. Δεν πήγαν στο κέντρο υγείας, τους εντόπισε η αστυνομία αλλά αυτοί δεν θέλουν να φύγουν» αναφέρει και συνεχίζει: «Έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί κ.α. Έχουμε επισκέπτες που είτε αδιαφορούν είτε δεν γνωρίζουν. Στείλαμε επιστολές σε υπουργεία ζητώντας την απαγόρευση επικοινωνίας με τη Σκιάθο με ελεύθερη όμως διακίνηση προϊόντων».
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νησιά, στα οποία τις τελευταίες ημέρες σπεύδει κόσμος και από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι φορείς και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι φανερά προβληματισμένοι και ανήσυχοι καθώς θεωρούν πως έτσι είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί η νόσος από ασυμπτωματικούς ασθενείς στις περιοχές τους, όπου οι υποδομές Υγείας κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκείς…
Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις διαμαρτυρίες
Με βάση όλα τα παραπάνω, στο εξής με τα πλοία της ακτοπλοΐας θα ταξιδεύουν προς και από τα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί, ενώ θα επιτρέπεται η τροφοδοσία και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά. «Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.