Η ΑΠΟΦΑΣΗ των Αμερικανών να ενεργοποιήσουν στρατηγικής σημασίας οπλικά συστήματα που διαθέτουν στη βάση της Σούδας και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την κυβέρνηση για τις συνέπειες που θα έχει μία ελληνική εμπλοκή στην κρίση με την Ουκρανία.
Η Μόσχα κατανοεί απολύτως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται να αποτελέσει η χώρα μας στρατηγικό κόμβο των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες γιατί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τη Μόσχα.
Στην κατεύθυνση αυτή συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές χώρες Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, που κρατούν μετριοπαθή στάση απέναντι στη Ρωσία. Δεν μπορεί όμως να αθετήσει τις αμυντικές συμφωνίες με την Αμερική και το καθεστώς που διέπει τόσο τη λειτουργία της βάσης στη Σούδα όσο και τις διευκολύνσεις που παρέχει στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την απόβαση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη τα οποία μεταφέρουν υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα, πυραύλους και πολεμικό υλικό το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα προορίζεται για την Ουκρανία. Ενδεχόμενη ένταση ανάμεσα στις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο η Τουρκία η οποία εμφανίζεται να παίζει τον ρόλο ειρηνοποιού, με τον Ερντογάν να προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Πάντως σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι καταστροφικές, ειδικά αν ο Πούτιν επιχειρήσει να πιέσει κλείνοντας τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη ελληνική οικονομία η οποία έχει υποστεί ήδη τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις επιχειρώντας να κρατήσει μία ψύχραιμη στάση ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ταχθεί με το στρατόπεδο των μετριοπαθών στο οποίο ηγείται η Γερμανία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Βερολίνο αρνήθηκε την πώληση όπλων στην Ουκρανία, περιορίζοντας τη βοήθεια σε μία κινητή ιατρική μονάδα.
Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, η οποία απέτυχε να διαμορφώσει ένα αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα. Η άρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας να ταυτιστούν με τη λεγόμενη σκληρή γραμμή σε περίπτωση κατά τη οποία οι Ρώσοι εισβάλΛουν στην Ουκρανία συνιστά αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας.