Κάτω υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, η χώρα αυτή θα αντιμετώπιζε συνθήκες οικονομικής σήψης και κοινωνικής αποσύνθεσης, με αποτέλεσμα οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί να ήταν αρνητικοί, τα ποσοστά ανεργίας να κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα, τα Δημόσια Οικονομικά να ήταν σε άθλια κατάσταση, η ατομική μιζέρια να αποτελούσε το κύριο κοινωνικό ιδίωμα, κ.λπ. Χώρες σαν τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Σουδάν τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Κολομβία, κ.λπ., επιβεβαιώνουν την ορθότητα και την αποδοχή του ανωτέρω κανόνα.
Οικονομικά Μεγέθη Ελλάς 1981 2014 Ισραήλ 1981 2014 Τουρκία 1981 2014 -ΑΕΠ (δις $) -Εξαγωγές (δις $) -Άμεσες επενδύσεις (δις $) -Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ -Ποσοστό ανεργίας 53 237 11 78 0,5 2 25,5% 179% 4% 26,5% 23 304 9 98 0,1 12 12% 63,4% 3,5% 5,3% 71 800 6 220 0,1 13 15% 33,6% 14,5% 10,8%
Παρατηρήσεις: Πηγή των στοιχείων είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΑΕΠ είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη υπάρχουν ορισμένες χώρες σαν το Ισραήλ και την Τουρκία, που δεν επιβεβαιώνουν την λογική του ανωτέρω κανόνα και συνεπώς αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον πίνακα του κειμένου, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Τουρκία αποτελούν χώρες παράδοξα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χώρες του Ισραήλ και της Τουρκίας, που θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη, λόγω των συνεχών πολεμικών συρράξεων και των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων, παραδόξως καταφέρνουν και επιτυγχάνουν αξιόλογους αναπτυξιακούς ρυθμούς, σε αντίθεση με την Ελλάδα της κοινωνικής γαλήνης που μετά το 2008 μαστίζεται από μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα δημοσιονομική-οικονομική κρίση. Η ταχύτατη αναπτυξιακή πορεία του Ισραήλ και της Τουρκίας μετά το 1980, υποδηλώνει ότι στις χώρες αυτές υλοποιούνται σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, οι εξαγωγές αυξάνουν και οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Με τεκμήριο τα στοιχεία του πίνακα, το 1981 η Ελλάδα είχε υπερδιπλάσιο ΑΕΠ από το Ισραήλ. Το 2014 το σκηνικό αντιστρέφεται και το Ισραήλ φθάνει στο σημείο να έχει 1,3 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα. Παρότι το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως η μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής, εντούτοις την περίοδο 1981-2014 καταφέρνει και επιτυγχάνει εντυπωσιακούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ταυτόχρονα προσελκύει ξένα επενδυτικά κεφάλαια εκατοντάδων δις δολαρίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2014 οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο Ισραήλ ήταν εξαπλάσιες απ’ ότι στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά ανεργίας στο Ισραήλ κυμαίνονται γύρω στο 5%, σε αντίθεση με τη χώρα μας που σταθερά διατηρούνται άνω του 25%. Οι αξιοσημείωτες αναπτυξιακές επιδόσεις του Ισραήλ, συμβάλουν ώστε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω στο 60%. Παρεμφερή είναι και τα ποσοτικά συμπεράσματα συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Τουρκία. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι ενώ το 1981 η Ελλάδα είχε σχεδόν το ίδιο απόλυτο ΑΕΠ με την Τουρκία, το 2014 παρατηρούμε ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν υπερτριπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας μας. Αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση, ότι, ενώ το 1981 οι εξαγωγές της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερες από της γείτονας χώρας, το 2014 η Τουρκία φτάνει στο σημείο να έχει σχεδόν τριπλάσιες εξαγωγές από την χώρα μας. Η Ελλάδα της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας οπισθοδρομεί, σε αντιδιαστολή με το Ισραήλ και την Τουρκία των εμπόλεμων καταστάσεων και των τρομοκρατικών επιθέσεων, που πορεύονται με γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς και ελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια αρκετών δις δολαρίων κάθε χρόνο.