Οι επενδύσεις είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον της φυλής μας και η ελπίδα να ξεφύγουμε απο τα μνημόνια και τους τοκογλύφους δανειστές
Κάποιοι παίζουν βρόμικα παιχνίδια με την ανάπτυξη
Παρανομεί, αυθαιρετεί, εκβιάζει και μπλοφάρει η ELDORADO GOLD που θεωρεί την Ελλάδα μπανανία, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με εκβιαστικές πρακτικές και με την απειλή να σταματήσει την επένδυση στις Σκουριές, ο καναδικός κολοσσός επιχειρεί να επιταχύνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Αφού έχει εξαντλήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα στημένα δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο και χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα τους εργαζόμενους ως όμηρους, απαιτεί από την κυβέρνηση να επιταχύνει μια σειρά από άδειες που είναι απαραίτητες, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.
Οι Καναδοί ξέχασαν ότι δραστηριοποιούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα που ισχύουν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σεβόμενη την Ευρωπαϊκή αλλά και την Εθνική νομοθεσία.
Η κυβέρνηση δεν είναι καθεστώς για να βγάζει αποφάσεις και κάθε επιχείρηση οφείλει να ακολουθεί το δρόμο της νομιμότητας.
Οι εκβιαστικές πρακτικές και η απροκάλυπτη χρησιμοποίηση χιλιάδων εργαζόμενων, τους οποίους οι Καναδοί έχουν θέσει σε καθεστώς ομηρίας, για να εκβιάσουν καταστάσεις, είναι απαράδεκτες στην Ελλάδα και γενικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν οι Καναδοί θέλουν να σταματήσουν τα έργα στις Σκουριές τότε δεν έχουν παρά να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, αναζητώντας αλλού μπανανίες για να αυθαιρετούν και να παρανομούν. Βέβαια ο εκβιασμός είναι καθαρή μπλόφα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την επικερδή επένδυση στις Σκουριές.
Τώρα αν οι νταβατζήδες, που είχαν ισχυρές διαπλοκές με το προηγούμενο διεφθαρμένο και χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια για να αρπάξουν τις μίζες, δεν φταίει η κυβέρνηση.
Ας τα βρουν με τους Έλληνες συνεταίρους τους, που τους εξαπάτησαν πουλώντας προστασία και ας αφήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς. Αυτά δεν περνάνε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται δεν απειλείται και δεν χειραγωγείται. Οι Καναδοί κατέφυγαν σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, επιχειρώντας να πολιτικοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες που έχουν με την έκδοση των σχετικών αδειών. Προφανώς κάποιοι τους εξαπάτησαν και τους είπαν ότι αν στραφούν κατά της κυβέρνησης τότε το ζήτημα θα λυθεί.
Η τακτική αυτή εκθέτει τους υπεύθυνους της εταιρείας γιατί οι ίδιοι με τις εκβιαστικές πρακτικές τους, βάζουν σε κίνδυνο την επένδυση. Αν δεν τους αρέσει η κυβέρνηση Τσίπρα που τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τη νομιμότητα τότε οι Καναδοί δεν έχουν παρά να περιμένουν καμία δεκαριά χρόνια να έρθει στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τους λύσει τα προβλήματα. Εξ’ άλλου η επικοινωνιακή σπέκουλα με τον εκβιασμό των Καναδών αξιοποιήθηκε στο έπακρο από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Κανείς δεν δικαιούται να παίζει βρόμικα παιχνίδια με την ανάπτυξη.
Οι επενδύσεις είναι το μέλλον του λαού και του τόπου και μοναδική ελπίδα για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη των μνημονίων. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους επενδυτές και ιδιαίτερα όσους δημιουργούν μεγάλες επιχειρήσεις με δικά τους κεφάλαια και χωρίς θαλασσοδάνεια.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θυσιάζεται η νομιμότητα και το περιβάλλον στο βωμό των επενδύσεων και βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί κάτω από το καθεστώς διαρκών εκβιασμών από μεγάλα συμφέροντα.
Στα…χαρακώματα κυβέρνηση-αντιπολίτευση
Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει “κόκκινο”, με αφορμή την απόφαση της Eldorado Gold να «παγώσει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, κυρίως στις Σκουριές. Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ δίνουν μάχη “χαρακωμάτων” και την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες στην καναδική εταιρεία, εκείνη από την πλευρά της κάνει λόγο για κωλυσιεργίες του κρατικού μηχανισμού.
Με ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι : «η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία και σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα την έπαιρνα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold». Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, «από τότε που ο προκάτοχός μου Paul Wright καθόταν εδώ τον Ιανουάριο του 2016 η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην σημαντικού μεγέθους επένδυσή μας άλλαξε ελάχιστα». Σύμφωνα με τον κ. Burns αυτό τεκμηριώνεται «από τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, τη μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος – την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια, τη δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για στημένα επικοινωνιακά σόου της Νέας Δημοκρατίας. «Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62», σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. «Η ΝΔ και οι δορυφόροι της, επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι και απευθύνουν ερωτήματα στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας; Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στην Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες; Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;».
Απαντώντας, η ΝΔ σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους» συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «μια Κυβέρνηση που στέλνει στα “τσακίδια”, όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την Αντιπολίτευση».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε πως η επένδυση «οφείλει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους». «Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων» ανέφερε στη συνέχεια. Θέση, πήρε και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και μιλώντας στον Real FM έκανε λόγο για «κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων» και εκτίμησε πως «πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο».Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε στον ΣΚΑΪ πως «οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται σε νόμιμο πλαίσιο. Όχι με «δωράκια» στις τοπικές κοινωνίες, να αγοράζονται αυτοκίνητα στην Αστυνομία και να επηρεάζουν με αυτούς τους τρόπους την κοινή γνώμη. Αν ήταν μια επένδυση που δεν θα είχαν ως μεσολαβητή τον Πάχτα, αν είχαν πείσει τον λαό της Χαλκιδικής για τον σκοπό τους και ότι θα τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλοι θα ήταν πιο φιλικοί απέναντί τους». Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Real FM σημείωσε πως πρόκειται για μια κίνηση «τακτικισμού, μία κίνηση άσκησης πίεσης από τη μεριά της εταιρείας, η οποία βεβαίως θα πω ότι μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και στο παρελθόν, κινήσεις οι οποίες, υπενθυμίζω, δεν έχουν γίνει μόνο τα τελευταία δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλιότερα, νομίζω, όμως, ότι είναι αυτό μία καλή αφορμή για να συζητήσουμε, λίγο ευρύτερα, για το θέμα των επενδύσεων».
“Πυρ ομαδόν” από την αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με προσωπική του παρέμβαση, υποστήριξε πως η κυβέρνηση παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνει πως «οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες , μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε πως «ο λογαριασμός θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά». Σκωπτικό σχόλιο τέλος, για την επίθεση του συμβούλου του Πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα στην Eldorado Gold έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. «Εμφανής η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας. Το επιβεβαιώνει και ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δ.Τζανακόπουλος: Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις
Την επΙσημη θέση της κυβέρνησης διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Προξενεί εντύπωση το timing της επιλογής της Eldorado να προχωρήσει στις ανακοινώσεις λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε συνάντηση λίγες ημέρες πριν με τον Κ. Μητσοτάκη.
“Η ΝΔ επιμένει να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πράξη που δεν ταιριάζει σε κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό. Δεν ξέρει την ουσία της υπόθεσης ούτε τα επίδικα θέματα”, σημείωσε. Η εταιρεία δεν έχει υποβάλλει τις διευκρινίσεις που ζήτησε το Υπουργείο για μια τεχνική μελέτη. Εμείς προτείναμε να πάμε σε διαιτησία και η Eldorado δεν τη δέχεται ίσως γιατί φοβάται ότι θα ηττηθεί. Είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων. Θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δήλωσε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τελεσίγραφα. Για τα ζητήματα που υπάρχει διαφορετική οπτική με την εταιρεία υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διαιτησίας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εταιρεία εκφράστηκε με αποικιοκρατική αυθάδεια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ υπογράμμισε ότι καμία κίνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, διεθνώς. Η χώρα παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία.