Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός 2 δις ή 5,6% λιγότερα τα έσοδα

Υστέρηση στα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ και πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για το 9μηνο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015) του υπουργείου Οικονομικών.

Με τα έσοδα να παραμένουν μειωμένα κατά 2 δίσ. ευρώ ή 5,6% και το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,07 δισ. ευρώ να αποτελεί «μαγική εικόνα» χάρη στο «κλείδωμα» των δαπανών που υστερούν κατά 2,3 δισ. ο προϋπολογισμός παραμένει εκτός στόχων, αφήνοντας το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει έσοδα.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.904 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.285 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.737 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.072 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.532 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.271 εκατ. ευρώ.

5,6% κάτω τα έσοδα

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.292 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2.049 εκατ. ευρώ ή 5,6 %  έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.222 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.048 εκατ. ευρώ ή 6,0 % έναντι του  στόχου, εκ των οποίων ποσό 1.867 εκατ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο.

Πιο αναλυτικά, το Δημόσιο κέρδισε από αυξήσεις στους :
-Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 16 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
-Φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,4%,
-Φόρους στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 1,9%,
– Λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 8 εκατ. ευρώ ή 2,2%.

Ενώ εισέπραξε λιγότερα από:
-Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 194 εκατ. ευρώ ή 3,2%,
-Φ.Π.Α. λοιπών κατά 80 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
-Φόρο ασφαλίστρων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 16,5%,
-Λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 40 εκατ. ευρώ ή 16,7%,
-Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,6%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.022 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.244 εκατ. ευρώ).

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή